okt 12, 2020
4 Views
0 0

Legyőzte a Klubrádiót a médiatanács a bíróságon

Written by

Legyőzte a Klubrádiót a médiatanács a bíróságon

A médiatanács a napokban kapta kézhez azt a bírósági ítéletet, amely szerint szeptember 24-én jogerősen is megnyerte a Klubrádióval szemben a pert, amelyet a rádió még 2015-ben indított közel 1,4 milliárd forint kártérítésért – közölte a testület hétfőn, az MTI-vel.

Hangsúlyozták, a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék – megismételt eljárásban – hozott döntését, amely a Klubrádió keresetét első fokon teljes egészében elutasította. Az ügyben eljáró bíróságok most jogerősen is egyhangúan rögzítették, hogy a Klubrádió kártérítési igénye alaptalan, ugyanis különös szakértelem nélkül is megállapítható, hogy a keresetben megjelölt számítási módszertan alapjaiban hibás és irreális, továbbá a Klubrádió azt sem tudta bizonyítani, hogy a bevételeinek csökkenése bármilyen összefüggésben állt volna a médiatanáccsal kialakult jogvitával – fejtették ki.

Hibás számítások

A médiatanács megjegyezte, a jogerős ítélet külön is kiemeli, hogy bár a bíróságot nem terhelte kitanítási kötelezettség, azonban a Fővárosi Törvényszék számos alkalommal felhívta a Klubrádió figyelmét arra, hogy a keresetében megjelölt számítási metodika már a kiinduló pontjában is hibás, a Klubrádió azonban még a bírósági figyelmeztetés után sem pótolta az alapvető hiányosságokat. A Klubrádió a keresetét egyfelől arra alapozta, hogy a médiatanács késedelmesen kötötte meg vele az ingyenes frekvenciára (92,9 MHz) vonatkozó szerződést, így ezen idő alatt médiaszolgáltatási díjat kellett fizetnie egy másik kereskedelmi jellegű frekvencián (95,3 MHz), továbbá állítása szerint a médiaszolgáltatási jogosultsággal összefüggésben kialakult jogvita miatt 1,2 milliárd forinttal csökkent az árbevétele – közölte a testület, hozzátéve, a Klubrádió a kártérítési igényét továbbá arra alapozta, hogy az üggyel kapcsolatos sajtónyilatkozatok sértették a jó hírnevét.

Nem kellett fizetnie a médiaszolgáltatási díjat

A médiatanács felelevenítette azt is, az ügyben először 2016-ban született részítélet, amelyben a bíróság 103 millió forint médiaszolgáltatási díj visszafizetésére kötelezte a médiatanácsot, továbbá nem vagyoni kárként 1,7 millió forintot ítélt meg a Klubrádió javára. Ezen összegeket az NMHH természetesen határidőn belül megfizette a Klubrádió részére, így a Klubrádió 2011 és 2021 között – a magyar rádiós piacon egyedüliként – médiaszolgáltatási díj megfizetése nélkül használhatta a rádiós frekvenciát.

Harmincmillió forint perköltség

A testület tájékoztatása alapján az 1,2 milliárd forint elmaradt vagyoni előny tekintetében a médiatanács pernyertes lett, de a másodfokú bíróság új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot, és további bizonyítást rendelt el. Ennek a megismételt eljárásnak az eredményét hagyta helyben a Fővárosi Ítélőtábla szeptember 24-i ítéletével, amelyben a Klubrádió keresetének teljes elutasítása mellett a médiatanács javára összesen közel harmincmillió forint perköltség megfizetésére is kötelezte a rádiót – tették hozzá.

Forrás: MTI; Fotó: képernyőfelvétel

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} pestisracok.hu/legyozte-a-klubradiot-a-mediatanacs-a-birosagon/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?