máj 13, 2021
13 Views
0 0

Légpuskákkal és csapdákkal pusztítják Magyarország védett madarait

Written by

Védett és fokozottan védett madarak ezreit veszélyezteti a szabálytalan légpuska-használat – írja az MTI a Madárkórház Alapítványra hivatkozva. Az állatokat a rendellenes fegyverhasználat mellett a nem megfelelően kihelyezett csapdák is fenyegetik.

Az elmúlt egy évben jelentősen megemelkedett a hortobágyi Madárkórházban azon esetek száma, amelyek lőtt sérülések vagy szabálytalanul kihelyezett csapdák okoznak.

Hetente mintegy tucat sérült állat érkezik az intézménybe a két probléma valamelyike miatt.

A sérült madaraknak csak a töredéke kerül szakértőkhöz, a hortobágyi Madárkórház becslései alapján országosan több ezerre tehető a valós esetek száma.

Gail Shotlander / Getty Images

Szerdán majdnem egyszerre szállítottak be egy légpuskával meglőtt fehér gólyát (fokozottan védett faj, eszmei értéke 100 ezer forint) és egy szabálytalanul kihelyezett csapóvas által elkapott barna rétihéját (védett, eszmei értéke 50 ezer forint). Előbbi valószínűleg fészkel, tojásai jelenleg árván maradtak. A lövedék a madár felkarcsontját roncsolta, gyógyulása több mint két hónapig is eltarthat. Utóbbinak a csapóvas majdnem letörte a lábfejét, az állat jelenleg is válságos állapotban van.

A szándékos és illegális mérgezések megelőzésének alternatív lehetősége a vadgazdálkodásban és természetvédelemben nem kívánatos, túlszaporodott szárnyas és szőrmés kártevők visszaszorítására az élve fogó csapdázás. A nem megfelelő fegyverrel elejtett vagy megsebesített állatok orvvadászat, állatkínzás és védett állatfaj esetében természetkárosítás áldozatai, az ilyen tevékenység büntetőeljárást vonhat maga után. A Madárkórház, illetve a zöldhatóság ilyen esetekben megteszi a feljelentést.

24.hu/tudomany/2021/05/13/legpuska-csapda-vedett-madarak-buncselekmeny/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?