jún 5, 2021
3 Views
0 0

Leállítaná a Fertő-tavi beruházást az UNESCO

Written by

Az UNESCO az ICOMOS véleménye alapján a Fertő tavi beruházás azonnali felfüggesztését sürgeti, ellenkező esetben veszélybe kerülhet a terület Kiemelkedő Egyetemes Érték besorolása – tette közzé honlapján a Greenpeace Magyarország az UNESCO igazgatójnak levelére hivatkozva. Mechtild Rössler, az UNESCO Világörökség Egyezmény igazgatója ebben arról tájékoztatja az UNESCO magyarországi nagykövetét, Túróczy Lászlót, hogy az ICOMOS vizsgálata alapján a Fertő-Neusiedlersee, határon átnyúló világörökségi terület értékeit, integritását a tervezett beruházás károsítaná, ezért sürgeti, hogy

a tervet töröljék, a megkezdett beruházást azonnal állítsák le és a terület eredeti állapotát állítsák vissza.

„Ez az UNESCO Világörökség egyezménytől kapott vélemény megerősíti azt a követelésünket, hogy a természeti értékeinket, vizes élőhelyeinket súlyosan károsító, a helyi lakosság véleményének, tiltakozásának ellenére megkezdett, és több hazai jogszabályt is sértő nagyberuházást azonnal le kell állítani” – nyilatkozta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország szakértője. A Greenpeace eközben a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottságához fordult, arra kérve a testületet: vizsgálja felül korábbi, a Fertő tavi beruházással kapcsolatos döntését 2021. június 8-án tartandó következő ülésén.

A közlemény szerint Magyarország közös természeti értékeit, a Fertő tó élővilágát veszélyezteti a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. beruházása, amely a Fertő tó partján, a Fertő-Hanság Nemzeti Park és Fertő-táj UNESCO Világörökségi terület magterületén, Natura 2000 területen, mintegy 60 hektáron tervez egy megaberuházást.

Az állam által finanszírozandó beruházás tartalmaz fedett sportkomplexumot 12 teniszpályával, 1 műfüves futballpályával, 16 apartmanházat, 100 szobás, 4 csillagos szállodát, 880 gépjárművet befogadó parkolót, többszintes látogatóközpontot, motelt, kempinget, 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadását biztosító kikötőt. A beruházás így mintegy 60 hektárnyi területet venne el a Fertő tó nádasából, partjából és medréből, nagyrészt olyan beépítésekkel, amelyek a parttól néhány kilométerrel távolabb is megvalósíthatóak lennének. Ez súlyosan károsítaná a Fertő tó különleges élővilágát.

A Greenpeace és a Nagy Tavak Koalíció a beruházás ellen már több ízben tiltakozott és kérte az illetékes szerveket a beruházás felfüggesztésére.

24.hu/tudomany/2021/06/05/ferto-to-beruhazas-szalloda/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?