ápr 11, 2021
7 Views
0 0

Látványterveket közölt Karácsony Gergely a vágyott Diákvárosról

Written by

Budapest főpolgármestere egy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek címzett csütörtöki levélben azt írta, „megdöbbenve értesültünk arról, hogy a kínai Fudan Hungary Egyetem kampuszának építésével kapcsolatban február 24-én a kormány arról döntött, hogy a beruházás a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínén valósul meg.”

A miniszter válaszul a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, a beruházást nem kell a Diákvárossal szemben értelmezni, sőt egyenesen értelmet fog adni annak a beruházásnak.

Az egyetemi kampusz összességében 520 ezer négyzetméter fejlesztést foglal magában, ezzel lehetővé téve 5-6 ezer hallgató befogadását, oktatási, kutatási innovációs terek kialakítását.

Karácsony Gergely vasárnap közzétette a világhírű norvég építész iroda, a Snohetta által a Diákvárosra készített terveket, azzal a szöveggel, hogy a főváros ilyen tervek megvalósulását szeretné ott, ahol “a kormány kínai hitelből, a magyar adófizetők kárára és a kínai vállalatok hasznára, a kínai befolyásszerzés szolgálatára kínai elit kampuszt akar. Mi több mint tízezer magyar diáknak biztosítanánk olcsó lakhatást, a kormány a magyar adófizetőkkel fizettetné meg a kínai politikai, gazdasági és titkosszolgálati terjeszkedés árát.”

Úgy folytatta, hogy ők arról kötöttek megállapodást a kormánnyal a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában, és arról hozott egyhangú határozatot a Fővárosi Közgyűlés, hogy itt tölthetné egyszerre több mint 10 ezer magyar fiatal a diákéveit. “A kormány azonban suttyomban megszegi a megállapodást.”

Közzétette: Karácsony Gergely2021. április 11., vasárnap

A magyar és a kínai kormány 2018-ban megkezdett közös munkája nyomán az Oktatási Hivatal tavalyelőtt engedélyezte a Fudan Egyetem magyarországi működését.

A Fudan Hungary University magyar és magyar-kínai kettős diplomát adhat, elsősorban gazdálkodástudományi, a későbbiekben pedig műszaki és orvosi képzéseken.

A Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program részét képező létesítményfejlesztési projektek, városfejlesztés és ehhez kapcsolódóan a Fudan Egyetem elhelyezéséhez szükséges épületegyüttes, elhelyezésének biztosítása tavaly nyár óta Fürjes Balázs feladata – ekkor nevezték ki a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztossá.

A kormánynak a fővárosi beruházásokról egyeztetnie kell a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában, és az ígéretek szerint nem születhet olyan döntés, amelyre Budapest vezetése e szervezetben nem bólint rá.

Nyitókép: Facebook/Instagram/Snøhetta/Karácsony Gergely

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Infostart.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?