Sze 30, 2020
10 Views
0 0

Láng Zsolt szerint a Fidesztől ellopott turizmust segítő javaslatcsomagot nyújtott be, majd fogadott el a főváros

Written by

Láng Zsolt szerint a Fidesztől ellopott turizmust segítő javaslatcsomagot nyújtott be, majd fogadott el a főváros

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel kedvezményes bérleti és közterület-használati díjjal segítik Budapesten a turisztikai ágazat mikro- és kisvállalkozóit, valamint a taxisok is engedményt kapnak a drosztdíjból – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A turizmust segítő csomagot korábban a kormánypárti frakció szorgalmazta, ám Karácsony Gergelyék ezt úgy kezelték, mintha a saját javaslatuk lett volna. Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője rávilágított arra, hogy “pofátlanság” az, hogy azt a főváros sajátjaként terjeszti elő, miközben a Fideszét (az eredetit) napirendre sem veszik. A grémium döntött a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosításáról, amelyben  a meg nem kezdett kivitelezésű nagy létesítmények, azaz az új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Fővárosi Városligeti Színház, valamint egyes kiszolgáló, kiegészítő rendeltetésű önálló vendéglátó és kereskedelmi létesítmények építési helyét megszünteti. A testület zárt ülésen díszpolgári címekről is döntött, az MTI úgy tudja, hogy ilyen elismerésben részesült a rendszerváltás óta főpolgármesteri címet betöltő két politikus, Demszky Gábor és Tarlós István is.

A közgyűlésen parázs vita alakult ki az egyik, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes jegyezte előterjesztésről. A Fidesz-KDNP-frakció több képviselője arról beszélt, hogy a javaslatban el volt dugva az, hogy Szent Istvánnak az eredetileg a XIII. kerületi Szent István parkba szánt szobrát a XIX. kerületi Templom téren állítják fel. Bagdy Gábor azt mondta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti kampányában az átláthatóságról beszélt, és most éppen az ellenkezőjét tapasztalják. Hassay Zsófia elképesztőnek nevezte, hogy Szent István szobrát nem lehet elhelyezni a róla elnevezett parkban. Gy. Németh Erzsébet a felszólalásokra reagálva  “a koalíciós képviselők és a városvezetés nevében” azt mondta: Szent Istvánnal senkinek nincs baja, nagyon szerették volna, hogy az előző városvezetés döntésének megfelelően méltó helyére kerüljön a parkban. Ugyanakkor a városvezetés átvételekor azzal néztek szembe, hogy a környéken lakók ellenkezését váltotta ki a szobor mérete miatti zöldfelület-veszteség. Az ügyben hosszas egyeztetést folytattak le, és ennek az lett az eredménye, hogy a Szent István parkon belül egy másik helyen akarták felállítani a szobrot, ám ehhez a művész és az építész nem járult hozzá mondta el. Gy. Németh Erzsébet közölte, a városvezetés mindent megtett annak érdekében, hogy a szobornak méltó helyet találjon. Az alkotó és az építész megállapodtak abban, hogy a javasolt XIX. kerületi téren méltó helye lenne a szobornak fűzte hozzá. Karácsony Gergely főpolgármester hangsúlyozta, hogy érvényben marad az a döntés is, hogy a Szent István parkban legyen szobra az államalapító királynak.

A testület zárt ülésen díszpolgári címekről is döntött, az MTI úgy tudja, hogy ilyen elismerésben részesült a rendszerváltás óta főpolgármesteri címet betöltő két politikus, Demszky Gábor és Tarlós István is.

Borbély Lénárd csepeli polgármester és Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

A Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosításáról elfogadott javaslat elfogadása előtti vitában Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta: a közgyűlés mostani döntése jogszerűtlen, mivel az ellentétes a témában kedden született kormányrendelettel. Emlékeztetett arra: a miniszterelnök korábban arra tett ígéretet, hogy azok az épületek nem készülnek el a Városligetben, amelyeket a főváros nem szeretne, ennek megfelelően nem is kezdődtek el építkezések a területen. Láng Zsolt hozzátette, hogy a kormány tárgyalni szeretne arról, miként lehet európai szinten is kivételes módon megújítani a Városligetet. Kiemelte, nem értik a városvezetés miért fél az egyeztetéstől és miért akarja egy életre lezárni a terület rendezésének kérdését. Karácsony Gergely zárszavában úgy fogalmazott: a városvezetés nagyvonalú kompromisszumot ajánlott a kormánynak azzal, hogy hagyták a Városligetben már elkezdett beruházások befejezését. A főpolgármester szerint több engedményt már nem tudnak tenni, elvi alapvetésük ugyanis, hogy a Városligetet nem lehet beépíteni. Megjegyezte, a főváros korábban elfogadott stratégiája szerint minden hasonló fejlesztést a rozsdaövezetben kellene megvalósítani, ráadásul nem tömbösítve, hanem a városban elszórtan létrehozva.

A Fővárosi Közgyűlés – 21 igen, 3 nem szavazat ellenében és 2 tartózkodás mellett – elfogadta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV 2020-as évre vonatkozó üzleti tervét. Ez alapján a BKK több mint 22 milliárd forintos bevételkieséssel számol az idén a koronavírus-járvány miatt, a második hullám hatásait nem számolva. A társaság által tervezett közlekedésszervezői feladatok forrásigénye 2020-ben 136 milliárd forint, ami mintegy 40 milliárd forinttal magasabb az előző évinél, ugyanakkor a BKK éves szinten 3,7 milliárd forintos megtakarítást prognosztizál működési költségei racionalizálásának és szervezete átalakításának köszönhetően.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője, és Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

A turizmust segítő javaslatcsomagban többek között az szerepel, hogy a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok bérleti díjából adandó kedvezményt az árbevétel-csökkenés arányában határozzák meg. Ennek feltétele, hogy a bérlőnél augusztus végéhez képest érdemi elbocsátások ne legyenek. A kedvezmény maximális mértéke 90 százalék. A fővárosi területeken a vendéglátóteraszok után fizetendő közterület-használati hozzájárulásból 2021. március 31-ig 90 százalékos kedvezményt adnak. A taxik drosztdíjaiból 70 százalék kedvezményt nyújtanak, úgy, hogy a csökkentést a jövő évi díjból vonják le. A Fidesz-KDNP-frakció módosító javaslatára a testület felkérte Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülésén kezdeményezzen rendeletmódosítást annak érdekében, hogy a taxisok az idén kapjanak felmentést a tíz évnél régebbi gépjárművük kötelező cseréje alól. A Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes jegyezte előterjesztést a képviselők egyhangúlag támogatták. A közgyűlés döntése előtti vitában Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője elmondta, a városvezetés azt követően nyújtotta be a koronavírus-járvány gazdasági hatásait elsőként kezelő javaslatát, hogy a kormánypártok egy 95 százalékban megegyező tartamú indítvánnyal álltak elő.

“Örülünk, hogy sok hét után a főváros vezetése kimozdult abból a gőgös álláspontjából, hogy nem kell a fővárosi idegenforgalomból élőkön segíteni. Addig mondtuk, hogy végre belátták, nekünk van igazunk! Mi folyamatosan egyeztetünk a kamarával és az érdekvédelmi szervezetekkel, hogy olyat javasoljunk, amely segítséget jelent a nagy bajban lévő, idegenforgalomból élő családoknak. Erre lépett a főváros, ami még egyszer mondom, hogy üdvözlendő, ugyanakkor az korántsem elegáns, sőt inkább pofátlanság, hogy kvázi lenyúlták a javaslatunkat. Szinte ugyanazt beadták, igaz sokkal bonyolultabban és kevesebb tartalommal, mint amit mi javasoltunk. De nézzük mit javasoltunk mi. Egyrészt, hogy Budapesten engedjük el a taxisoknak a droszthasználati díjat jövő június végéig. Ezt más nagyvárosok, például Bécs is megtette. Teljesen jogosan, mert óriásit esett vissza a forgalmuk. A másik, hogy kapjanak felmentést a taxisok a 10 éven túli gépjárművek kötelező cseréje alól. Ez egyébként a főváros csomagjából kimaradt, de egy módosítót beadtunk, amelyet végül elfogadtak. A vendéglátósokon azzal próbáltunk segíteni, hogy a teraszok közterület-használati díját szintén engedjük el, hogy esélyt adjunk a téliesített teraszt bevállaló éttermeknek a túlélésre. Javasoltuk azt is, hogy a fővárosi tulajdonban lévő helyiség után engedjék el a bérleti díjat, ezzel is támogatva a munkahelyek megőrzését ezen szektorokban.” – mondta a fővárosi frakcióvezető.

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője szólt arról is, Budapestnek nem csak azokat a vállalkozásokat kellene megsegítenie, akik munkavállalóik 90 százalékát megtartották. A főváros ezen a területen is tökéletesen megvalósítja a kettős beszédet, ugyanis gyógyfürdőinek dolgozói körében csoportos létszámleépítést jelentett be tette hozzá Láng Zsolt. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy a város már régóta helyiségbérleti kedvezményekkel segíti a turisztikai szektorban dolgozó vállalkozásokat. Szólt arról is, a főváros elsődlegesen nem a vállalkozásokat, hanem közvetlenül a munkavállalókat kívánja segíteni, ezért határoztak meg 90 százalékban azt a határt, ameddig a segítségre pályázóknak meg kell tartaniuk alkalmazottaikat. Kiss Ambrus hozzátette, a főváros gyógyfürdőinél tervezett létszámleépítés nem éri el a 10 százalékot, és aktívan segítik az elbocsátott dolgozók elhelyezkedését. Ughy Attila (Fidesz-KDNP) elfogadhatatlannak nevezte, hogy a főváros négyoldalas hirdetési felületet kérjen az ingyenesen terjesztett sajtótermékek támogatásáért cserében. Az elfogadott módosító indítvány egyik előterjesztője, Horváth Csaba (MSZP) erre válaszolva azt mondta, a szóban forgó javaslat a közterület-használati díj “természetben történő” megtérítését teszi lehetővé.

Pályázatot hirdetnek a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatói posztjára. A pályázat kiírásáról szerdán döntött a Fővárosi Közgyűlés. A pályázati kiírást a közgyűlés vita nélkül, 26 igen, 1 nem és 4 tartózkodás mellett fogadta el. A pályázatra november 2-ig lehet jelentkezni, a megbízás időtartama öt évre szól. A pályázati kiírás szerint a leendő főigazgató feladatai közé fog tartozni többek között, hogy megvizsgálja, lehetséges-e az intézményt gazdasági társaságként működtetni. Emellett az új főigazgató feladata lesz a Pannon Park és a Biodóm fejlesztésekkel kapcsolatos beruházási munkák irányítása, a költséghatékony üzemeltetésre vonatkozó koncepció kidolgozása is. A pályázatok elbírásakor előnyt jelent a gazdasági társaság működtetésében, vagy az üzleti alapú intézmény üzemeltetésben szerzett gyakorlat, a tudományos fokozat, a kiemelkedő szakmai vagy tudományos tevékenység, és a legalább öt éves vezetői gyakorlat. A pályázat nyerteséről a Fővárosi Közgyűlés dönt. Az új főigazgató várhatóan január elsejétől töltheti be a posztot. Persányi Miklós tavasszal távozott az állatkert éléről, azóta az operatív igazgató látja el a főigazgatói feladatokat.

Forrás: MTI/PestiSrácok.hu

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} pestisracok.hu/lang-zsolt-szerint-a-fidesztol-ellopott-turizmust-segito-javaslatcsomagot-nyujtott-be-majd-fogadott-el-a-fovaros/

Komment írása

Article Categories:
Budapest · pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?