máj 4, 2021
14 Views
0 0

Láng Zsolt: Karácsony nem jól bánik a pénzzel

Written by

Láng Zsolt: Karácsony nem jól bánik a pénzzel

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője hangsúlyozta: a fővárosnak van önálló bevétele, ebből a működését meg kell tudni oldania, amellett, hogy támogatásokat is kap a kormánytól.

Láng Zsolt az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: úgy látja, komoly munka folyik a kormányon belül azzal kapcsolatban, hogyan lehet az újraindítást az önkormányzatoknál és az ország többi szegmensében is segíteni. A frakcióvezető szerint a védekezéssel és az újraindítással összefüggésben nagyjából 5000 milliárd forintos kiadásnál jár a kormány, vagyis nem gondolja, hogy nem segítenek.

Szerinte a probléma az, hogy az elvonásokkal vagy támogatásokkal kapcsolatban nem ütköznek valódi számok, hanem csak “légből kapott szlogenek mennek” a főváros részéről, mint például a kivéreztetés. Közben viszont a Magyar Államkincstárnál lévő adatok alapján történik meg az a helyzetfelmérés, hogy hol és kinek kell segíteni.

Arra a felvetésre, hogy a gépjárműadó elvonásával sok pénz kerül át a fővárostól a NAV kasszájába, a frakcióvezető úgy reagált: a tavalyi 86 milliárdos támogatás után, amit a kormány a budapesti önkormányzat működtetésére ad, 2021-ben ez az összeg már 115 milliárd forint.

A kincstár mai adatai szerint – ide adják le ugyanis az önkormányzatok hivatalosan a számláikat – 89 milliárd forint van a fővárosnál pénzeszközben, és további 66 milliárd állampapírban – közölte Láng.

Úgy látja, az ellenzék azért van, hogy ellenőrizze a hatalmon lévőket, kritikával illesse és vitatkozzon. A fővárosban most a Fidesz az ellenzék, és azt látják, hogy a főpolgármester nem jól bánik a pénzzel.

Láng úgy fogalmazott: egy pandémiában mindenkinek meg kell nézni minden forintot, közben viszont azt látják, hogy csak a múlt héten jött ki 5 olyan közbeszerzési bírság, ami közel 10 millió forintról szólt, azért, mert mondjuk időben nem hirdették ki a közbeszerzéseket a fővárosi cégek, vagy mert azokat rosszul írták meg. Felidézte: 2019 végén a reklámtendert nem hirdette ki a főváros, emiatt 120 milliárdos bírságot kellett fizetniük.

Egy újabb felvetésre, miszerint a Pénzügyminisztérium a fővárosi gépjárműadó teljes bevételét betervezte a járványügyi védekezési alapba a 2022-es költségvetés szerint, a frakcióvezető azt mondta: a másik oldalról viszont ott van az a 60 milliárdnyi fővárosi fejlesztés, amit a kormány átvállalt.

Láng hangsúlyozta: a fővárosnak van önálló bevétele, van adó, amit a főváros maga szed be, a működést ebből meg kellene tudni oldania. Egyetlen olyan város sincs például, ahol a közösségi közlekedés működését minden évben támogatja a kormány.

Mint mondta, számtalan javaslattal éltek eddig is a pénzügyekkel kapcsolatban, de úgy fogalmazott: ennek egyetlen látható jele van, hogy eggyel kevesebb főpolgármester-helyettes van.

Kompenzáció nélkül is talpon tudnak maradni a kerületek?

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210504-lang-zsolt-karacsony-nem-jol-banik-a-penzzel

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?