márc 30, 2021
3 Views
0 0

Lackfi János sajnálja, hogy ha valamivel nem értünk egyet, akkor beindul a politikai köpködés

Written by

Lackfi János József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító, tanár, Nyugat-kutató volt a vendége a Spirit FM „Viccen kívül” című műsorának egyebek mellett annak apropóján, hogy a közelmúltban kapott Magyarország Babérkoszorúja díjat.

A beszélgetés során többek között szóba került, hogy Tóth Krisztina író, költő egy interjújában megjegyezte, hogy szerinte Jókai Mór „Az arany ember” című könyvét nem kellene olvastatni a gimnazistákkal. Nem elsősorban azért venné le Jókai művét a kötelezők listájáról, mert nehezen olvasható és kedvét szegi a diákoknak, hanem a nőalakok és alárendelt szerepük ábrázolása miatt. Szerinte a gyerekeink az iskolában olvasott művekből építik fel, milyenek is a nemi szerepek.

Lackfi védelmébe vette az írónőt és sajnálja, hogy az irodalom területén is megjelent az a tendencia, hogy ha valamivel nem értünk egyet, akkor beindul a politikai köpködés. Szerinte ebben a sajtó is hibás, mert kiragadta egy interjú folyamatából Tóth Krisztának egy állítását. „Ezzel sem biztos, hogy egyetértek [értsd Tóth véleménye – szerk.], bár Nyilas Misiről szokták mondani, hogy ki kellene venni a kötelezők közül, mert olyan lúzer. Nem gondolom, hogy attól, ha valami korszerűtlen, vagy bizonyos ábrázolásokat korszerűtlennek tartunk, de amúgy jó műnek tartjuk, akkor ki kell venni. Honnan tudta volna Jókai, hogy mi lesz a korszerű, ha nem tudta, hogy milyen lesz a korunk? Szerintem jól lehet éppen ezen vitázni” – fogalmazott az író.

Lackfi egy bibliai példát hozott, Jeremiás prófétáét, akinek az Úr azt mondta, hogy a szájammá tettelek. Szerinte, aki mesélőnek születik, vagy válik, annak kutya kötelessége újra mesélni a dolgokat. Ő is ezt tette a múlt század elején megírt Kincskereső Kisködmönnel. Újra gombolta, újra mesélte, és a tanítványai nagyon élvezték az eredményt. Minden lényegi elemet igyekezett megtartani, átmenteni és újra mesélni korszerű formában. Példaként említette, hogy Shakespeare munkásságát az angolok ezerféle módon és ezerféle formában újra mesélik. A Globe Theatre boltjában van mindenféle korosztálynak szóló feldolgozás, például mesekönyv, krimi és képregény is.

„Minden korosztálynak újra kellene ezeket a nagy sztorikat mesélni. Az Aranyember története rendkívüli, miként az Egri csillagokban Bornemissza Gergő tűzkereke, hogy megpróbálunk leleménnyel túljárni a túlerőn, vagy egy erőn felüli feladattal megbirkózni. Vagy, hogy mindannyiunk fejében van egy sziget, és ott él valaki, aki vár bennünket. Ezek olyan algoritmusokat tartalmaznak, amelyek segíteni tudnak nehéz helyzetekben” – emelte ki Lackfi.

Szóba került az is, hogy a legújabb könyvének, a #jóéjtpuszinak a fülszövegére egyebek mellett azt írták: Jézus sosem gördeszkázott volna a kicsinyekkel. Vagy mégis? Istennek annyi dolga van, meghalni sem ér rá. Vagy mégis? És pont énértem? Lackfi János „jóéjtpuszijai” tűzzel, szenvedéllyel szólnak a hitről, és szédítő száguldásra invitálnak Isten kalandparkjában. Miért fontos ez a téma számára? Lackfi azt válaszolta: az újra mesélést a Biblia esetében is fontosnak tartja. Szerinte a Biblia legnagyobb történetek tárháza és a legnagyobb történet, hogy Isten szereti az embereket, azaz Jézus története. Minden kornak meg van a maga nyelvezete, a valósággal a maga közege, de lehet, hogy sokaknak a mai világban idegen az ókornak a megszólalási módja.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210329-lackfi-janos-sajnalja-hogy-ha-valamivel-nem-ertunk-egyet-akkor-beindul-a-politikai-kopkodes

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?