márc 30, 2021
3 Views
0 0

Lábtörés, mentőhelikopter a magyar alpesisí-bajnokságon

Written by

Már a női óriás-műlesiklás közben látszott, hogy nagyon nehéz pályát jelöltek ki a liechtensteini Malbunban a helyi rendezők, hiszen a 24 indulóból mindössze heten tudtak rajta végigmenni, a többiek vagy kicsúsztak, vagy buktak, vagy kaput tévesztettek. Két eset volt lehetséges: vagy kockáztatott az ember, és akkor szinte biztosan fel kellett adnia a versenyt, vagy biztonsági futást csinált, és akkor legalább célba ért, igaz, a győzelemre nem maradt esélye.

A férfiak versenyében a 17 éves csíkszeredai Pál Krisztián az előbbi verziót választotta. Hatalmas lendülettel vágott neki a pályának, de a nyolcadik kapunál egy úgynevezett „kádnál”, ahol az előtte futók már kivájták a havat – pontosabban a jeget, mert itt szó sincs porhóról –, a sílécének a „csőre” beleakadt az akadályba, és Krisztián jobb lába vérfagyasztó szögben hajlott meg. A sípcsonttörést szenvedő székelyföldi fiút a hómobillal szállították le a célhoz az elsősegélyfülkébe, ahol ellátták, és várták a mentőhelikopter érkezését. 

Közben Krisztián halottsápadtan feküdt a hordágyon, reszketett a keze, nyilvánvalóan sokkos állapotban volt.

A jobb lábamban térdtől lefelé nem érzek semmit – mondta a 17 éves sportoló. – Igazából akkor lettem rosszul, amikor rápillantottam a lábamra, és láttam, milyen természetellenes szögben áll. Az előbb tudtam beszélni telefonon édesapámmal, próbáltam megnyugtatni, de nem sok sikerrel.

Időközben megérkezett a mentőhelikopter, az orvos infúzióra kötötte Krisztiánt, és közölte, hogy nem a pár kilométerre fekvő liechtensteini fővárosba, Vaduzba szállítják a fiút, hanem a svájci Chur városába, a speciális kórházba, ahol kimondottan a síbalesetek sérültjeit ápolják. 

Szomorú ez a baleset, együttérzünk Krisztiánnal, az egyik legbelevalóbb versenyzőnk, aki sohasem óvatoskodik – mondta Fürstner József, a Magyar Sí Szövetség elnöke. – Sajnos ilyen sportág a miénk, alig van síző, aki komolyabb baleset, térdszalag-szakadás vagy lábtörés nélkül megúszná a pályafutását, most azért szorítunk, hogy Krisztián mielőbb velünk lehessen. 

Pál Krisztián balesete után fél órát állt a verseny, majd folytatták, lebonyolították a második futamot is. A magyar nemzetközi bajnoki címet Ury Bálint, a Fullsport SE 17 éves kiválósága (Dietmar Thöni és Szepesi Bertold tanítványa) szerezte meg, az összevetésben, amelyben a külföldieket is számításba vették, az olasz Tommaso Sala diadalmaskodott. 

Cikkünk megjelenésekor a verseny – a női óriás-műlesiklás, továbbá az ifjúsági magyar bajnokság – még javában tartott. 

(Borítókép: Pál Krisztián az elsősegélyfülkében a mentőheliktopterre várva. Fotó: Gáll Anna / Index)

index.hu/sport/2021/03/30/malbun-liechtenstein-alpesisi-bajnoksag-labtores-pal-krisztian/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Sport
banner

Vélemény, hozzászólás?