máj 5, 2021
22 Views
0 0

Kvantum­számítógépeket fejlesztene Svájc

Written by

2021. május 05. 17:59, szerda

Az alpesi ország meghatározónak számít a területen, de a közeljövőben tovább erősítené a pozícióját.

Az ETH Zürich és a Paul Scherrer Intézet (PSI) közös központot hoz létre a kvantumszámítógépek fejlesztésére. A centrumban 30 kutató fog dolgozni és a projektet az ETH Zürich 32 millió svájci frankkal támogatja.

Az ETH Zürich jelenleg olyan kvantumszámítógépeket alkalmaz, amelyekben 17 qubit dolgozik. Ahhoz azonban, hogy a kvantumszámítógépekben rejlő lehetőségeket teljes mértékben ki lehessen majd használni, olyan modellekre lesz szükség, amelyekben több ezer vagy több százezer qubit lesz. A következő lépést a több száz qubitet tartalmazó kvantumszámítógépek megalkotása jelenti. A központ különlegessége az lesz, hogy a szakemberek egyszerre kutatják majd az ionokon és a szupravezetőkön alapuló modelleket.

A kvantumkutatásban az ETH Zürich globális viszonylatban is a legjobb egyetemek közé tartozik. A kifejlesztett kvantumszámítógépeket különböző területeken fogják alkalmazni, legyen szó az elektronikáról, a nanogyártásról, az új anyagokról vagy az eljárások skálázhatóságáról. Ahhoz, hogy a modelleket minden területen használni lehessen, szükség lesz nem csupán fizikusokra és mérnökökre, hanem a megfelelő algoritmusokat és programokat elkészítő informatikusokra is.

sg.hu/cikk.php?cid=145386

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
SG.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?