márc 31, 2021
9 Views
0 0

Kutatás: csökkent az oltásellenesség aránya Magyarországon

Written by

Kutatás: csökkent az oltásellenesség aránya Magyarországon

A Political Capital megbízásából a négy visegrádi országban készült kutatásból többek között az derül ki, hogy az oltási hajlandóság Szlovákiában és Magyarországon a legmagasabb.

Kutatás: csökkent az oltásellenesség aránya Magyarországon

A kutatás szerint a négy vizsgált ország lakossága hasonlóan vélekedik az oltásokról, de Csehországban jóval kevésbé határozott az oltáspárti vélemény, Szlovákia pedig az orosz vakcina iránti kiemelkedő bizalmával tűnik ki – írja a 24.hu. Az oltásellenesség aránya csökkent az utóbbi hónapokban Magyarországon, miközben továbbra is népszerűbbek a nyugati vakcinák.

A már beoltottakon felül a szlovákok 52, a magyarok 50 százaléka biztosan beoltatná magát. Lengyelországban már érdemben alacsonyabb, 41 százalékos az oltási kedv, a cseheknél pedig az egyértelműen oltáspártiak aránya kirívóan alacsony: mindössze 18%.

Az oltást elutasítók aránya (akik biztosan nem, vagy inkább nem oltatnák be magukat) 20-29 százalék között mozog a visegrádi országokban. A lengyelek és a csehek körében a legmagasabb az oltásellenesek aránya: 29, illetve 28 százalékuk határozottan vagy inkább elutasítja az oltást. A magyarok és a szlovákok körében 22, illetve 20 százalékos azok aránya, akik nem oltatnák be magukat. 

Azok, akik bíznak az intézményekben – legyen az a kormány vagy a nemzeti egészségügyi hatóság –, nagyobb arányban oltatnák be magukat. A régiós kutatásból az is kiderült, hogy ez nem hazai sajátosság.

Mind a négy visegrádi országban az Európai Unióból származó oltások a legelfogadottabbak. A sorrendben jellemzően a brit és az amerikai termékek következnek, míg a két keleti ország a rangsor végén helyezkedik el.

Két új vakcinát engedélyezett az OGYÉI

 atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210331-kutatas-csokkent-az-oltasellenesseg-aranya-magyarorszagon

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?