máj 27, 2021
2 Views
0 0

Külpolitikai szakértő: újabb szankciók várhatók a belarusz vezetéssel szemben

Written by

Külpolitikai szakértő: újabb szankciók várhatók a belarusz vezetéssel szemben

Szent-Iványi István Az EU-csúcs egyetlen igazán fontos intézkedése a belarusz vezetéssel szemben bevezetett szankció volt – jelentette ki Szent-Iványi István külpolitikai szakértő az ATV Startban.

Volt egy vita a csúcson, elsősorban klímavédelmi ügyekben, amit azonban nem Orbán Viktor, hanem Morawiecki lengyel elnök vívott, hiszen náluk az erőművek nagy része kőszén alapú, amit 2030-ig le kellene építeni.

A külpolitikai szakértő az ATV Start című műsorában arról beszélt, nagyon örül annak, hogy a magyar kormány nem akadékoskodott, és kiállt a szankciók mellett. “Magyarországot vétó-bajnokként szokták emlegetni, ugyanis az elmúlt időszakban négy fontos ügyben jelentettek vétót” – emlékeztetett Szent-Iványi István. Azt is üdvözölte, hogy az Európai Unió nagyon gyorsan reagált: a Ryanair gép eltérítése vasárnap délelőtt történt, hétfő este pedig már a szankciók bejelentése is megtörtént.

Azt is elmondta, hogy a légi közlekedés felfüggesztése csupán a szankciók első körét jelenti, továbbiak is várhatóak.

Arról is szó volt, hogy az Európai Bizottságon nagy a nyomás a jogállamisági mechanizmus és a helyreállítási tervek megítélése vonatkozásában. A magyar helyreállítási terv első verzióját elfogadhatatlannak minősítették, ezt vissza is vonta a kormány, és helyette egy szűkített verziót adott be – mondta a szakértő, aki kíváncsian várja, erre mit lép a Bizottság.

Önálló frakciójuk lehet

Az Új Világ Néppárt – melynek Szent-Iványi István is tagja – részt vesz az ellenzéki előválasztáson, a részletekkel kapcsolatosan néhány napon belül tesznek fontos bejelentést. A jelöltek kapcsán megjegyezte, hogy 25-30 helyen indulnak az előválasztáson. Arra kaptak ígéretet, hogy amennyiben az 5 főt eléri a győztes jelöltek száma, önálló frakcióként indulhatnak. Amennyiben nem, tartalék megoldásként szerepel, hogy mindenkinek meg kell jelölni, melyik más frakcióhoz kívánnak csatlakozni, az Új Világ Néppárt ebben nem köti meg a képviselők kezét, mindenki maga dönthet a kérdésről.

Mit ért el Magyarország a kétnapos uniós csúcson?

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210526-kulpolitikai-szakerto-ujabb-szankciok-varhatok-a-belarusz-vezetessel-szemben

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?