máj 11, 2021
17 Views
0 0

Külön megható: egyöntetűen szavazták meg Lehoczky Zsuzsát a Nemzet Színészének

Written by

– A színészszakmának Magyarországon ez a csúcsa – reagált Lehoczky Zsuzsa, aki 1962 óta a Budapesti Operettszínház művésze, és mostantól a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díj, az érdemes és kiváló művész elismerései mellett a Nemzet Színésze is.

(A legfrissebb hírek itt)

– Borzasztóan nagy megtiszteltetés, hatalmas boldogság, hogy engem választottak, bár egyben szomorú is, hiszen azon az áron kerülhettem be közéjük, hogy elvesztettünk valakit – árulta el a művésznő, aki talán megérzett valamit, mert szokásával ellentétben kedd délután nem feküdt le aludni, így hamar elérték a jó hírrel.

A Nemzeti Színházban találkoztak a Nemzet Színészei: Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Király Levente, Molnár Piroska, Szacsvay László és Tordy Géza a színház igazgatói irodájában választották meg a Törőcsik Mari elhunytával megüresedett helyre a Nemzet Színészét / Fotó: Nemzeti Színház

A Nemzeti Színházban találkoztak a Nemzet Színészei: Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Király Levente, Molnár Piroska, Szacsvay László és Tordy Géza a színház igazgatói irodájában választották meg a Törőcsik Mari elhunytával megüresedett helyre a Nemzet Színészét / Fotó: Nemzeti Színház

(Ez is érdekelheti: Megvan az új Nemzet Színésze: meglepetés, kit választottak az elhunyt Törőcsik Mari helyére)

– Általában ilyenkor ki szoktam kapcsolni a telefonom, mert szeretek lepihenni délután, és nem akarom, hogy felébresszenek a barátnőim. De most valamiért nem tettem. Egyébként ezzel az elismeréssel nemcsak engem, hanem a műfajomat is kitüntették – jelentette ki Lehoczky, akinek egyik legemlékezetesebb szerepe Kálmán Imre Csárdáskirálynőjének Cecíliája. A színésznő egyébként jó barátságot ápol a Nemzet Színészeinek többségével.

A Nemzet Színésze címmel szintén elismert Bodrogi Gyulával a 63-as szilveszteri műsorban. /Fotó: Fortepan

A Nemzet Színésze címmel szintén elismert Bodrogi Gyulával a 63-as szilveszteri műsorban. /Fotó: Fortepan

– Molnár Piroskával, Király Leventével, Bodrogi Gyulával játszottam együtt, Tordy Gézával az ’56–57-es évadban együtt kezdtük a színészi pályánkat Kaposváron. Most is együtt hívtak fel, mindannyiuknak volt pár kedves szava hozzám, s Vidnyánszky Attila azt is elmondta, egyöntetű volt a szavazás, ami külön megható. Meg kell mondjam, így már nem is olyan borzasztó az a tény, hogy júliusban leszek 85 éves – viccelődött Lehoczky Zsuzsa, aki a Blikknek azt is elmesélte, hogy lassan másfél éve karanténban van.

– Én jóformán ki nem tettem a lábam az otthonomból, mert nem akartam elkapni ezt a fránya betegséget. De szerencsére van nekem egy csodálatos lányom, aki hozta tömött kosarakban az ételt, így nem is kellett – nevetett a színésznő.

Botrányos spórolás

2011 októberében kisebb botrány alakult ki a Nemzet Színészeinek járó juttatás körül. A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma többhetes késéssel fizette ki a színészeknek járó pénzt, mert az akkori kormány utasításba adta, hogy pénzt kellett megtakarítani. Emiatt felül kellett vizsgálni a tárca összes kiadását, ezért a hónap elején esedékes utalást felfüggesztették. Végül közel három héttel később a színészek megkapták a pénzüket.

Faragó András oldalán az Operettszínház 2014-es A cirkuszhercegnő című darabjában tündökölt. /Fotó: MTI/Mohi Balázs

Faragó András oldalán az Operettszínház 2014-es A cirkuszhercegnő című darabjában tündökölt. /Fotó: MTI/Mohi Balázs

Ők voltak az első díjazottak

A Nemzet Színésze elismerést 2000-ben Schwajda György akkori kormánybiztos, a Nemzeti Színház Részvénytársaság vezérigazgatója javaslatára adományozta a nemzeti kulturális örökség minisztere.

Az első tizenkét díjazott Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari volt. Meglepő, hogy a nemek aránya nem egyenlő, mindig hét férfi és öt nő szerepel a díjazottak listáján.

62 év fölött kaphatják

A Nemzet Színésze címet az alapító okirat szerint a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. Annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte a 62. életévét, eltöltött 40 évet a színészi pályán, vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a budapesti Nemzeti Színház színpadán, illetve legalább egy elismerés birtokosa. Az alapításkor a díjjal havonta járó összeg 500 ezer forint volt, amely az inflációnak köszönhetően most 630 ezer forint.

Férjével, a legendás Honvéd-futballista Tichy Lajossal lányuk született, Krisztina. /Fotó: MTI/Kovács Gyula

Férjével, a legendás Honvéd-futballista Tichy Lajossal lányuk született, Krisztina. /Fotó: MTI/Kovács Gyula

Kóti Árpádnak kis idő jutott

Az elmúlt, több mint húsz évben a jelenlegi tagokon kívül húsz kiváló művész kapta meg a Nemzet Színésze elismerést: az eredeti és a jelenlegi tagokon kívül Avar István, Komlós Juci, Zenthe Ferenc, Szabó Gyula, Sztankay István, Gera Zoltán, Bitskey Tibor, Kóti Árpád és Andorai Péter. A legrövidebb ideig Kóti Árpád volt a kiemelt társaság tagja, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt, érdemes és kiváló művészt 2014. december 1-jén az elhunyt Gera Zoltán helyére választották. A színész alig pár hónappal később, április 26-án az otthonában szívrohamot kapott és meghalt.

Máthé Erzsi /Fotó: MTI/Zih Zsolt

Máthé Erzsi /Fotó: MTI/Zih Zsolt

Csak Máthé Erzsi alapító tag

Máthé Erzsi az egyetlen ma is élő „alapító” tagja a Nemzet Színészeinek. A legendás művész immár 21 esztendeje viselheti büszkén a megtisztelő címet. Többszörösen is rangidős a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő, aki az elismerés 2000-es megalapításakor megválasztott 12 legenda közül még köztünk van, és ugyan hölgyeknek nem illik a korát emlegetni, vasárnap ünnepli a 94. születésnapját, amivel a tisztes társaság korelnöke is.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/aktualis/belfold/lehoczky-zsuzsa-nemzet-szinesze-torocsik-mari-operett/3p54msy

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?