ápr 27, 2021
5 Views
0 0

Kukorelly: nyilván hülyeség, hogy lebetonozzák a Ligetet

Written by

Kukorelly: nyilván hülyeség, hogy lebetonozzák a Ligetet

Nyilván hülyeség, hogy lebetonozzák a Ligetet, ez egy végképp rossz retorikai fogás – mondta portálunk megkeresésére Kukorelly Endre író, volt LMP-s képviselő, akit annak apropóján kerestünk meg, hogy 2014-ben még azt ígérte egy demonstráción, ha felépülne a múzeumnegyed a Városligetben, elhagyja az országot. Kukorelly Endrét ugyan itthon találtuk, de véleménye mellett továbbra is kitart, szerinte hiába baromi jók az épületek, amelyek a Városligetbe kerültek, a Ligetbe mégis emberiség elleni vétek még egy téglát is beépíteni. 

Egy 2014-es ígéretével kapcsolatban kerestem meg Kukorelly Endre írót, volt LMP-s képviselőt, aki a Budapest Liget Projekt elleni tüntetésen azt nyilatkozta, ha megépül a múzeumnegyed a Városligetben, elhagyja az országot. Most, hogy a városligeti fejlesztések egy szakasza a végéhez közeledik, a tervekből valóságos épületek, futókör, sportpályák, kutyafuttatók és szuper játszótér született, arról érdeklődtem, össze van e készítve a bőrönd. Kukorelly Endre beszélgetésünk elején megnyugtatott, hogy nem fog lelépni az országból, hozzátéve, ez retorikai fogás volt a részéről, 

A Lukács kávézó bezárása kapcsán is azt mondtam, hogy a Marsra disszidálok. Vagy inkább a Vénuszra, ez mégiscsak jobban hangzik

– mondta. A közíró ugyanakkor továbbra is katasztrofálisnak nevezte, hogy szerinte olyan dolgokat változtatnak meg, amelyek fölött őrködni kellene. Nagyon konzervatív álláspontot képvisel ebben a kérdésben, mondta, megtapasztalva például, hogy az Abbázia vagy a Savoy kávéházak helyén ma bank és hamburgerező üzemel. Úgy vélte, helyes volt lebontani a Pecsát és a Hungexpo hátrahagyott épületeit, de a helyükre egy bódét sem lett volna szabad építeni, hiszen a Városliget a város egyik tüdeje. Kukorelly Endre megjegyezte:

Természetesen baromi jók azok az épületek, amelyek a Városligetbe kerültek, vagy kerülnének, de ezeknek jobb helyük lenne a Nyugati pályaudvar környéki rozsdaövezetben. Letenni a vonatokat a föld alá, és az Eiffel-épületet is múzeumi célokra felhasználni, továbbra is ezt tartom helyesnek.

Bírom és tisztelem Baán Lászlót, megértem, hogy ez a projekt a szívügye, de emberiség elleni vétek még egy téglát is beépíteni a Ligetbe – nyomatékosította, szerinte ugyanis a fejlesztés egy rossz bolsevista hagyomány továbbélése, amely a múltat végképp eltörölni szlogen jegyében gyakorlatilag egyet jelent a Városligetnek, mint idézőjelben vett múzeumnak a bezárásával, átalakításával, funkciótlanításával. A Ligetbe véleménye szerint a fák között csak műfüves focipályákat, pingpong-asztalokat lett volna szabad telepíteni. 

Fölvetettem, hogy már kormányhatározat is született a Nyugati és a Déli pályaudvar összekötéséről, ezzel együtt a Nyugati környékének rekultiválásáról, parkosításáról, amely lényegében a belváros szívéig érő zöldfolyosót hozna létre a Városligettől, ez pedig nem áll messze Kukorelly Endre vágyaitól. Az író szerint ez egy feje tetejére állított elképzelés, mivel jóval költségesebb egy zöld területet beépíteni, és még meg nem lévő zöldterületeket létrehozni a Nyugati környékén, ahol a talaj is feltehetőleg szennyezett, így inkább oda kellene építkezni. 

Arra a kérdésemre, mit gondol arról a gyakran elhangzó ellenzéki kommunikációs eszközről, amely azt állítja, a kormány lebetonozza a Városligetet, különösen annak fényében, hogy már a függetlennek tekinthető, Karácsony Gergely által megrendelt tanulmány is azt igazolta, a Városligetben nő a zöldfelületek aránya, Kukorelly Endre úgy reagált: 

Nyilván hülyeség, hogy lebetonozzák a Ligetet, ez egy végképp rossz retorikai fogás.

Hozzátette, biztos ki lehet mutatni, hogy nő a zöldfelület aránya három centivel, vagy néhány négyzetméterrel, ettől függetlenül, ahová épületeket építenek, oda mégiscsak épületeket építenek. Szerinte a beruházás mögött politikai gőg áll, amely minden politikai aktoron erőt vesz, ha hatalomra kerül ahelyett, hogy normális vita keretében a legkevésbé rossz megoldást fogadnák el

Vezető kép: MTI/ Szigetváry Zsolt

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} #wpdevar_comment_4 iframe{max-height: 100% !important;}
pestisracok.hu/kukorelly-nyilvan-hulyeseg-hogy-lebetonozzak-a-ligetet/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?