máj 26, 2021
16 Views
0 0

Közzétettek egy videót a fehérorosz újságíró barátnőjéről is, de mintha bemagolt volna mindent, amit mondott

Written by

Nemzetközi segítséget kért fia szabadon bocsátásáért Raman Prataszevics vasárnap őrizetbe vett fehérorosz újságíró-aktivista édesanyja, írja a Guardian.

Natalia Prataszevics lengyelországi otthonából az AFP hírügynökségnek arról beszélt,

kérek és könyörgök. Az egész nemzetközi közösséghez szólok most annak érdekében, hogy megmentsék. Csak egy újságíró, csak egy gyerek, de könyörgöm a segítségért. Meg fogják őt ölni.

Férje, Dimitrij Prataszevics, aki korábban 30 évig szolgált a hadseregben, de fia tevékenysége miatt minden rangjától megfosztották, arról beszélt,

az ügyvéd meg akarta látogatni ma, de elutasították a kérelmét, nem mehetett be. Azt sem tudjuk, hogy ott van-e még egyáltalán, milyen állapotban van, hogy érez. A hatóságok azzal is kínoznak, hogy az utolsó pillanatokig nem mondják el a hozzátartozóknak, hol tartják fogva a szeretteiket.

Kedden este az újságíró-aktivista barátnőjéről, Sofia Sapegáról is megjelent egy videót a közösségi oldalakon. Teljesen olyan, mintha egy bemagolt szöveget mondana el kényszerítés alatt.

A felvételen beismeri, hogy egy olyan Telegram-csatornának a szerkesztője volt, ami személyes információkat szivárogtatott fehérorosz rendőrökről és titkosszolgálatiakról.

A videó alapján egyértelműnek tűnik, hogy börtönnel fenyegették meg, pedig ő nem is játszott jelentős szerepet a tavalyi tüntetéshullám szervezésében.

Anne Dudich, Sapega édesanyja a Reuters megkeresésére elmondta, lánya mindig távol tartotta magát a politikától.

A reményeimet már csak a csodára alapozom és arra, hogy tudom, a lányom nem bűnös semmiben. Egyszerűen rosszkor volt rossz helyen.

A videóval kapcsolatban arról beszélt, még a barátai is felhívták őt, hogy valami nincs rendben azzal.

Inog a székben, felfelé néz. Mintha félne attól, hogy valamit elfelejt. Kinagyítottam a felvételt, amennyire tudtam, és úgy tűnik, jól van. Összepakoltunk neki meleg ruhákat és Minszkbe utazunk. Megpróbálunk átadni neki egy csomagot, mert csak egy vékony kabát van nála

– magyarázta.

Közölte, egyelőre őket nem tájékoztatták arról, mivel vádolják a gyermeküket.

Mint ismert, Raman Prataszevics vasárnap a Ryanair Athénból Viliusba tartó járatán tartózkodott, amikor a fehérorosz légtérben bombafenyegetésre hivatkozva eltérítették a járatot és emiatt Minszkben kellett landolnia. Robbanóanyagot nem találtak a fedélzeten, de a disszidált férfit landolás után azonnal őrizetbe vették.

24.hu/kulfold/2021/05/26/feheroroszorszag-ryanair-gep-ujsagiro-baratnoje-video/

Komment írása

Article Categories:
24.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?