jún 9, 2021
17 Views
0 0

Közeli felvételeket készített a Juno űrszonda a Jupiter legnagyobb holdjáról

Written by

A felvételek mintegy ezer kilométeres távolságból készültek. Az elmúlt két évtizedben nem volt ilyen közel űreszköz ehhez az égitesthez – írja a BBC.

A Ganymedes a Jupiter négy, Galilei által felfedezett holdjának (Galilei-holdjának) egyike és a legnagyobb a Naprendszerben. A Juno felvételén különleges részletességgel látható a hatalmas hold sok ütést kapott és repedezett felszíne. A képeket összehasonlítják az amerikai űrügynökség Galileo (1995-2003) és Voyager (1979) szondájának felvételeivel, hogy megállapítsák, történtek-e változások.

“Ez a legkisebb távolság, melyre szonda évtizedek óta megközelítette ezt az óriási holdat. Nem fogjuk elsietni a tudományos következtetések levonását, de addig is egyszerűen csak gyönyörködünk ebben az égi csodában” – mondta Scott Bolton, a San Antonióban lévő Délnyugati Kutatóintézet munkatársa, a Juno projekt vezetője.

(MTI)

444.hu/2021/06/09/kozeli-felveteleket-keszitett-a-juno-urszonda-a-jupiter-legnagyobb-holdjarol?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication

Komment írása

Article Tags:
· · · · · ·
Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?