ápr 6, 2021
3 Views
0 0

Közel százezer román nem kér az AstraZeneca vakcinából

Written by

Közel százezer román nem kér az AstraZeneca vakcinából

Romániában az előjegyzettek 28 százaléka – mintegy 99 ezer személy – lemondta az AstraZeneca oltást – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján az oltási kampányt koordináló Valeriu Gheorghita katonaorvos.

Gheorghita hozzátette: a lemondások zömét márciusban jegyezték, azt követően, hogy megjelentek a hírek az oltóanyag mellékhatásairól. A katonaorvos érthetőnek nevezte, hogy az emberek haboznak beadatni az AstraZeneca oltást. Hozzátette:

mindenki, még a döntéshozók is több hivatalos információt várnak az Európai Gyógyszerügynökségtől.

A koordinátor szerint Romániában egyetlen olyan trombózisos esetet sem jegyeztek fel, mely az oltással lenne összefüggésbe hozható.

Megemlítette azonban, hogy a Romániában beoltottak 3,4 ezreléke jelentett nem kívánt mellékhatásokat az oltás után. Legnagyobb arányban (13,1 ezrelék) az AstraZeneca vakcinára, legkisebb arányban (1,9 ezrelék) a Pfizer vakcinára panaszkodtak. A koordinátor elmondta, szerdától Temes megyében indul az a kísérleti program, mely keretében a háziorvosokat is bevonják az oltásba. Hozzátette: országosan a háziorvosok 30 százaléka vállalta, hogy részt vesz az oltási kampányban.

Nincs különbség oltott és oltatlan polgár között

A hivatalos adatok szerint Romániában hétfőig 2,132 millió személyt oltottak be, a második oltást 1,22 millióan kapták meg. A román kormány továbbra is elzárkózik attól, hogy megkülönböztesse a beoltott és a be nem oltott állampolgárokat. Erről Florin Citu miniszterelnök közölt bejegyzést a közösségi oldalán azt követően, hogy kedden a vendéglátó ipar képviselőivel tanácskozott.

Senkit nem akarunk hátrányosan megkülönböztetni, és nem akarjuk beoltottakra és oltatlanokra osztani a lakosságot. Semmiképpen nem kívánjuk e kritérium szerint korlátozni a belföldi utazásokat. A nemzetközi utazások esetében pedig be fogjuk tartani az Európai Unió szintjén meghozandó határozatokat. Valamennyi európai szabadságjog meg kell, hogy illesse a román állampolgárokat is

– fogalmazott a miniszterelnök.

Az elmúlt napokban haltak meg a legtöbben

A kedden kora délután közzétett hivatalos adatok megerősítették a vírus terjedésének a romániai tetőzéséről szóló hétfői bejelentéseket. Az elmúlt 24 órában 5 231 új fertőzést jegyeztek, ami kevéssel elmarad az elmúlt két hét napi átlagától (5 509). Az elmúlt napon azonban többen hunytak el (196) a vírus következtében, mint idén bármikor.

A kórházakra továbbra is nagy nyomás nehezedik. Immár második napja 14 ezer fölötti a kórházakban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma, és immár egy hete 1400 fölött az intenzív terápiás osztályokon ápolt súlyos esetek száma. Az egészségügy-miniszter vasárnapi bejelentése szerint az országban 1600 intenzív terápiás ágy áll a betegek rendelkezésére, a fertőzésgócokban azonban gyakorta várni kell a súlyos betegeknek arra, hogy megürüljön egy-egy ilyen ágy.

Forrás: MTI; Fotó: MTI Komka Péter

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;}
pestisracok.hu/kozel-szazezer-roman-nem-ker-az-astrazeneca-vakcinabol/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?