máj 28, 2021
7 Views
0 0

Közel félmilliárd forintért újulnak meg tolnai templomok

Written by

Soltész Miklós a helyi református templom előtt tartott sajtótájékoztatón hozzátette: az elmúlt tíz évben a kormány támogatásával Kárpát-medence-szerte több mint 3000 templom újult meg és több mint 130 épült.

(A legfrissebb hírek itt)

„A magyar templomfelújítási program ennek folytatása: összesen 1800 templom felújításához járulunk hozzá, amelyek közül 400 a határon túli területeken áll” – közölte.

Kifejtette: a program válasz arra kérdésre, hogy mi a magyar emberek, a kormány, a nemzet hozzáállása a jelenlegi „történelmi” helyzethez.

Egyik oldalról a migráción keresztül „ráeresztenek Európára egy olyan kultúrát – a muszlimot –, amelytől legalább két évszázadig szenvedtünk, és amelyről tudjuk, hogy sok más vallással megfér, de sokkal erőszakosabb, mint a keresztény vallás” – mondta. Hozzáfűzte: Nyugat-Európában a nagyvárosok szenvednek ettől a helyzettől, és „háttérbe szorul a kereszténység”.

„A másik oldali nyomás a liberális diktatúra” – folytatta –, amelyben „Nyugat-Európa teljes mértékig benne van, de minket is próbálnak beleszorítani”. Olyan ideológiákkal – a genderelmélettel és az LMBTQ-ideológiával – „bombázzák” fiataljainkat (…), amelyek teljesen ellentétesek a teremtett világgal. Ennek nagy veszélye van: „Nyugat-Európa-szerte templomok százait, ezreit zárják be, alakítják át kultúrházzá, mulatóhellyé, sok helyen mecsetté” – jelentette ki.

A magyar nemzet, a Kárpát-medence és a balkáni térség válasza erre a kereszténység erősítése – hangoztatta.

Azt mondta, a templomok felújítása egyben a helyi munkaerő támogatását és a településkép szépülését is jelenti. Ismertetése szerint a paksi választókerületben 220 millió forintból 3 római katolikus, 9 református és 1 evangélikus templomot újítanak fel 11 településen.

Potápi Árpád János, a dombóvári választókerület fideszes országgyűlési képviselője elmondta: 7 templomot újítanak fel 120 millió forintból. Hangsúlyozta, fontos a közösségek támogatása, és a hitéleten keresztül a magyar közösségeket erősítik.

Horváth István (Fidesz), a szekszárdi választókerület országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a kormány felelősséget vállal a helyi közösségek életében. Ismertette: a választókerületben 9 településen 130 millió forintos támogatással újulnak meg templomok.

Papp Zsolt Endre decsi református lelkész az MTI-nek elmondta: 15 millió forintos támogatással a templombelsőt festik ki, és felújítják a csillagos eget ábrázoló mennyezetet. Így azután díszítették a templomot, hogy 1773-ban leégett, és egy évig a szabad ég alatt tartották az istentiszteletet – jegyezte meg.

(Ez is érdekelheti: Gulyás: a papok, lelkészek oltására kerül sor)

Hozzátette, hogy korábban – a településképet meghatározó épületek felújítása elnevezésű program 35 millió forintos támogatásával – 70 millió forintért felújították a templom vízelvezetését és kicserélték a tetőt.

A templom 1402-ben épült, Tolna megye kevés gótikus emlékeinek egyike; a decsi gyülekezet jelenleg 170 tagot számlál, a vasárnapi istentiszteleteken 35-40 hívő vesz részt – mondta a lelkész.

(MTI)

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/aktualis/belfold/soltesz-miklos-felmilliard-forint-templomok-tolna/db8fr3k

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?