okt 16, 2020
13 Views
0 0

Közel 20 ezer ágyat szabadított fel az első hullám idején az egészségügyi kormányzat

Written by

Járvány hírlevél

A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház koronavírus-fertõzések ellátására kijelölt intenzív osztályaFotó: Bús Csaba/MTI/MTVA

Szél Bernadett első fokon pert nyert a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel szemben, a kormányzati szerv pedig ennek hatására úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza a független képviselő által kért adatokat a tavaszi kórházkiürítésekről. 

Áprilisban Kásler Miklós humánminiszter utasítására rengeteg kórházi ágyat kiürítettek a kórházban. A Népszava akkor 36 ezer ágyról írt – de összesen, azaz nem derült ki, hogy a már szabadon lévő kapacitások mellé mennyit is kellett még (az első, eredeti utasítás szerint nyolc nap alatt) felszabadítani. 

Később a miniszter úgy nyilatkozott, hogy a korábbi járványügyi intézkedések és a betegek önkéntes távolmaradásának köszönhetően az utasítás előtt a kórházi ágyak 58 százaléka már üres volt, így csak 2 százalékot kellett felszabadítani. 

De Kásler láthatóan nem volt a helyzet magaslatán: váratlanul kirúgta Cserháti Pétert, a Rehabilitációs Intézet igazgatóját, ami miatt még házon (kormányon belül) is támadták, később az orvosokra hárította az ágykiürítések felelősségét, de olyan is előfordult, hogy részben letagadta az utasítás kiadását. Az adatokat mindenesetre nem hozta nyilvánosságra. Nem csoda, ha Orbán miniszterelnök végül Pintér Sándort bízta meg az egészségügy vezénylésével. 

Most az derült ki, hogy egész pontosan 19 165  ágy szabadult fel nagyjából egy hónap alatt. A hazaküldöttek közül mintegy 11 ezren voltak krónikus betegek. 

Az adatokból az is látszik, és ezt Szél le is nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy a kiürítések fűnyíróelvszerűen zajlottak, mert hiába voltak nagy számban szabadok már az ágyak Kásler utasítása előtt, az utasítás nem tett különbséget a kórházak közt kapacitás tekintetében – így volt, ahol nem, máshol viszont komoly problémát jelentett a 60 százalék biztosítása. 

A számok szerint az intézkedés legsúlyosabban a krónikus fekvőbeteg ellátást érintette. A krónikus osztályok kétharmadában kellett ágyakat felszabadítani, ötödükben 80 százalék, vagy afeletti volt a foglaltság aránya. Az utasítás kiadása, április 7. és a meghosszabbított határidő vége, április 19. között 2852 ágy szabadult fel.

A teljes adatsort itt lehet böngészni.  (24.hu)

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.


Belépek

Kapcsolódó

444.hu/2020/10/16/kozel-20-ezer-agyat-szabaditott-fel-az-elso-hullam-idejen-az-egeszsegugyi-kormanyzat

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?