máj 31, 2021
6 Views
0 0

Kövér László fogadta az osztrák törvényhozás elnökét

Written by

Az Országházban megtartott találkozón Kövér László kijelentette, hogy Magyarország minden területen hagyományosan kiemelt partnerként tekint Ausztriára, az őszinte párbeszéd szellemében az együttműködés erősítésére törekszik szomszédjával kétoldalú, regionális és európai szinten is – írták. Hozzátették: a két állam közötti történelmi kapcsolatokhoz méltó szintet jelzi az is, hogy az osztrák házelnök megválasztása óta a mostani a hetedik személyes házelnöki találkozó.

A legfrissebb hírek itt

Az Országgyűlés elnöke megelégedéssel említette, hogy a két államot több dolog köt össze, mint amennyi elválasztja, több mindenben értenek egyet, mint amennyiben vitájuk van, és a konfliktusos kérdésekről is képesek empatikusan és a másik iránti megértéssel tárgyalni.

A magyar Országgyűlés továbbra is elkötelezett a parlamenti kapcsolatok élénkítése és bővítése iránt – mondta a házelnök, hozzáfűzve, hogy a járvány enyhülésével új lendületet vehet a két törvényhozás közötti párbeszéd.

A megbeszélésen a két házelnök áttekintette a koronavírus-járvány következtében kialakult helyzetet. Egyetértettek abban, hogy az összefogás minden eddiginél szükségesebbé vált a pandémia elleni küzdelemben.

(Ez is érdekelheti: Jakab Péter eleget tett Kövér László kérésének)

A helyzetnek az Ausztriában és Magyarországon tapasztalható javulásával – természetesen az egészségvédelmi szempontok szigorú betartása mellett – mindinkább az újranyitás, a szabad mozgás biztosítása kerül előtérbe – mondta az Országgyűlés elnöke a közlemény szerint.

Kövér László arra kérte osztrák kollégáját, hogy segítse elő egy kétoldalú megállapodás létrejöttét a vírustól való védettség igazolásának kölcsönös elismerésére, mivel uniós szinten ezen a területen lassú az előrehaladás.

“Közös érdekünk a határátlépés könnyítése, ami például az Ausztriába ingázó magyarok esetében különösen fontos lenne” – fogalmazott.

Wolfgang Sobotka kijelentette, hogy ennek érdekében az osztrák kormány is pragmatikus megoldásra törekszik.

Az osztrák házelnök kérdésére Kövér László azt mondta, hogy a magyar lakosság több mint kétharmada elégedett volt a kormány járványhelyzettel kapcsolatos intézkedéseivel, és hogy Magyarországon – több nyugat-európai országgal ellentétben – nem alakultak ki tömegeket vonzó vírustagadó megmozdulások.

Wolfgang Sobotka beszámolt arról, hogy Ausztriában ezen mozgalmak megjelenése mellett az antiszemitizmus is felerősödött, nem utolsósorban a közösségi médiában tömegesen feltűnő vírusellenes és rasszista tartalmak következtében.

Egyetértettek abban, hogy ezek az – egyes magáncégek tulajdonában álló platformokon megjelenő – álhírek aláássák a jogállamiságot, önkényesen beavatkoznak a politikai életbe, és ezért egy egységes európai megoldást kell kidolgozni annak érdekében, hogy jogi keretek között, a mérvadó médiumok szerkesztési elvei szerint legyen garantálható a közösségi médiumok működése is – áll a közleményben.

A tárgyalást követően az osztrák házelnököt a plenáris ülésen is köszöntötte az Országgyűlés, Wolfgang Sobotka megbeszélést folytatott a parlament magyar-osztrák baráti csoportjának tagjaival, fogadta őt Orbán Viktor miniszterelnök, és délután Áder János köztársasági elnökkel is találkozott.

(MTI)

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/aktualis/politika/kover-laszlo-osztrak-torvenyhozas-elnok/46vqbwy

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?