jún 10, 2021
11 Views
0 0

Köszöntötték a Regnum Marianum közösség új vezetőségét

Written by

A szertartást a közösség újonnan megválasztott vezetője, a házfőnök, Horváth István atya vezette.

Prédikációjában elmondta, mennyire várja, hogy a korlátozások feloldásával visszatérjenek éltünkbe azok a regnumi szokások – a kirándulások, a megosztott szendvicsek, a közös imák – melyek számára és minden regnumi számára olyan hitelessé és kedvessé teszik ennek a közösségnek az életét.

A Regnum Marianum csapatvezetői a pandémia alatt is folytatták a rájuk bízott fiatalok nevelését, csak épp új módon, új pedagógiai módszerekkel, az online térbe áthelyezve végezték munkájukat. A találkozón elmondták, milyen kreatív ötletekkel várják, hogy hamarosan újra személyesen találkozhassanak kis csapataikkal.

A szentmise után a vezetők nagy örömmel üdvözölték egymást – hamar visszatért a régi idők hangulata.

A Regnum Marianumot világi katolikus papok egy csoportja indította a 19. század végén, Budapest egyik (akkor még) külső kerületében. Többnyire hittant oktattak a környező iskolákban, és különös figyelmet fordítottak a szegény gyerekekre. A Regnum Marianum hivatalos megalapítása 1902-ben történt, amikor Rómában bejegyezték Mária Kongregációként.

1951-ben a szerzetesrendekhez és más egyházi közösségekhez hasonlóan a Regnum Marianum tevékenységét betiltották; a folyamatos zaklatások ellenére folytatták tevékenységüket, titokban szervezve a csoportok találkozóját, táborokat és más eseményeket. Papjai és laikus csoportvezetői közül többeket három koncepciós perben (1961, 1965 és 1971) összesen 72 évnyi börtönbüntetésre ítéltek, aminek nagy részét le is töltötték.

A kommunista rendszer 1989-es bukása után a Regnum Marianum megjelenhetett a nyilvánosság előtt; hagyományaival és eszközeivel részt vesz Magyarország „újraevangelizálásában”. (Forrás)

Szöveg: Darits Tekla/ Regnum Marianum közösség

Fotó: Liszi Renáta

Magyar Kurír

magyarkurir.hu/hirek/koszontottek-regnum-marianum-kozosseg-uj-vezetoseget

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
magyarkurir · News
banner

Vélemény, hozzászólás?