ápr 29, 2021
7 Views
0 0

Korrupciós botrányba bukhatott bele az atomenergia hivatal igazgatója

Written by

Lemondott az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, Fichtinger Gyula – derül ki a szerda esti Magyar Közlönyből. 

Fichtinger Gyula 2013 óta volt a hivatal főigazgatója, de az önéletrajza szerint már 1991 óta az Országos Atomenergia Hivatalban dolgozott különböző pozíciókban. A miniszterelnök határozata szerint a főigazgató munkaviszonya a mai nappal szűnt meg.

A kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény 242.  § (1)  bekezdésében foglalt jogkörömben eljárva, a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény – 241. §-a alapján alkalmazandó – 232. § (2) bekezdésében foglaltakra figyelemmel megállapítom, hogy Fichtinger Gyulának, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatójának e megbízatása – a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény 241.  §-a alapján alkalmazandó 232.  § (1)  bekezdése alapján történt lemondására tekintettel – 2021. április 29-ei hatállyal megszűnik

– olvasható a Magyar Közlönyben.

Arról eddig nem jelent meg semmilyen információ, hogy mi áll Fichtinger Gyula távozásának hátterében. A főigazgató az év elején az InfoRádió Aréna című műsorának volt a vendége, akkor arról beszélt, hogy az Országos Atomenergia Hivatal munkaerőhiánnyal küzd, és bár a létszám- és szakemberigényt korábban leadták, hogy minden gördülékenyen menjen, ötven embert még mindig várnak. 

Az Országos Atomenergia Hivatal idei munkájának középpontjában Paks II új atomerőművi blokkjainak létesítési engedély kérelem elbírálása áll, amely várhatóan őszig tart.

Korrupciós botrány

Van persze feltételezés arról, mi állhat Fichtinger Gyula lemondása mögött, ez pedig egy korrupciós ügyről szól. A Debreceni Törvényszék egy héttel ezelőtt folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt Országos Atomenergia Hivatal négy nukleáris biztonsági és felügyelőjét is elítélte elsőfokon. Egyiküket 5 éves felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és 5 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, de a többiek is felfüggesztettet, pénzbüntetést kaptak és eltiltották őket a foglalkozásuktól.

Az egyik kormánytisztviselő az ügyészségi közlemény szerint 2016. áprilisától több kelet-magyarországi megyében olyan sugárvédelmi hatósági ellenőrzést folytatott, amelyeknek döntő szerepe van például orvosi és fogorvosi röntgen, csomagvizsgáló, élelmiszer-vizsgáló berendezések szabályszerű működtetésében. Ezeknek a gazdasági társaságoknak és szakembereknek alapvető érdeke fűződött a tevékenységük megkezdését megelőző, illetve az időközi sugárvédelmi ellenőrzések sikeréhez.

A kormánytisztviselő ennek tudatában, hivatali helyzetével visszaélve, rendszeres haszonszerzés érdekében kölcsönösen előnyös üzletet kötött a kolllégáival: hatósági ügyintézése során szakértőként „kiajánlotta” őket – utalva az engedélyezés sikertelenségének vagy elhúzódásának lehetőségére is, amennyiben nem az általa ajánlott szakértőt veszik igénybe –, a sugárvédelmi szakértők pedig az ellenőrzés díjából különböző összegeket juttatnak vissza hozzá. Ennek összege 2017. és 2018. év folyamán több százezer forint volt.

index.hu/belfold/2021/04/29/orszagos-atomenergia-hivatal-foigazgato-lemondas-magyar-kozlony-fichtinger-gyula/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?