jún 11, 2021
17 Views
0 0

Koronavírussal fertőzött donorral hajtottak végre gyerekszív-átültetést

Written by

Koronavírussal fertőzött donorral hajtottak végre gyerekszív-átültetést

A világon először hajtottak végre koronavírussal fertőzött donorszervvel szívátültetést egy gyereken a vatikáni Bambino Gesu gyermekkórházban.

Koronavírussal fertőzött donorral hajtottak végre gyerekszív-átültetést

Képünk illusztráció

A 15 éves – nem fertőzött – fiú szeptember óta volt várólistán. Állapota javul a májusban végzett transzplantáció óta – közölte az intézmény. Dilatatív kardiomiopátiában szenvedett, ez az állapot megnehezíti a szívnek a vér pumpálását. Nagyon ritka gyerekek között, 190 ezerből egynél fordul elő – számolt be az MTI.

A páciens korábban már műszívet is kapott, mely életben tartotta, amíg várakozott a megfelelő donortól származó szívre. Mivel állapota romlott, a kórház engedélyt kapott az országos transzplantációs központtól és az olasz gyógyszerészeti hatóságtól arra, hogy egy koronavírussal fertőzött donor szívét ültessék be.

“A gyermekgyógyászatban sokkal nehezebb transzplantációra megfelelő szívet találni, mint felnőtteknél. Ezért is tettünk meg mindent, ami lehetséges, hogy a fiú megkaphassa a szervet, amelyre várt. Élet és halál kérdése volt” – mondta Antonio Amodeo, az eljárást végző egyik orvos.

Az év elején hasonló transzplantációt hajtottak végre egy felnőtt koronavírusos donorral és egy nem fertőzött pácienssel a bolognai Szent Orsolya Kórházban. Ez az eljárás azonban kevésbé számított kockázatosnak, mint a 15 éves fiú esetében.

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/kulfold/20210611-koronavirussal-fertozott-donorral-hajtottak-vegre-gyereksziv-atultetest

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?