okt 14, 2020
6 Views
0 0

Koronavírus: Romániában meghosszabbították a veszélyhelyzetet

Written by

A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentésében szereplő 4016 új eset 65 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát, ami a fertőzés további, rohamos terjedését jelzi. Szerdán az átlagosnál 25 százalékkal több, 66 halálesetet jelentettek. Az intenzíven ápolt 686 fertőzött is rekordnak számít, a súlyos esetek számára fenntartott kórházi helyek immár kétharmada foglalt.

(A legfrissebb hírek itt)

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló, szerdán elfogadott kormányhatározat az eddigi korlátozásokat újabbakkal és a december 6-i parlamenti választásokkal kapcsolatos előírásokkal egészíti ki. A jogszabály a következő harminc napra országos szinten betiltja a tömeges magánrendezvényeket, vagyis a lagzikat, a keresztelőket, a születésnapi vagy egyéb ünnepségeket.

A kormányhatározat szerint a helyi hatóságoknak kötelezővé kell tenniük a maszkviselést minden nyilvános helyen (a lakáson kívül mindenhol) azokon a településeken, ahol a lakosság több mint három ezreléke fertőződött meg az utóbbi két hétben. Ha a fertőzési ráta három ezrelék alatt van, akkor szabadtéren csak a zsúfolt helyeken – piacokon, közszállítási járművek megállóiban, az iskolák ötvenméteres körzetében, turisztikai látványosságoknál, népünnepélyeken – kötelező a maszkviselés.

A szeptemberi önkormányzati választásokhoz képest a parlamenti választási kampányban szigorúbb gyülekezési szabályokat kell betartani: zárt térben legfeljebb húszan, szabadtéren pedig legfeljebb ötvenen gyűlhetnek össze a szokásos távolságtartási szabályok és maszkviselési kötelezettség betartása mellett.

A kormányhatározat arra is kitér, hogy a fertőzöttségi ráta kiszámolásánál a lakosságnyilvántartó hivatal hetente frissített adatait – nem pedig a népszámlálási statisztikákat – használják. Az utolsó két hétben diagnosztizáltak számából kivonják a behatárolt fertőzési gócokban – idősotthonokban, árvaházakban, bentlakásokban, pszichiátriai intézetekben – elkülönített fertőzöttek számát, hogy a korlátozó intézkedések elrendelésénél használt mutató minél pontosabban tükrözze a közösségi (követhetetlen eredetű) fertőzés mértékét az adott településen.

(Ez is érdekelheti: Most jött: Románia feloldja a karanténkötelezettséget a Magyarországról érkezők számára)

(MTI)

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Újra a csúcson? Ezzel rukkolt elő a Huawei (x)
Hogyan lehet olcsóbban vásárolni kozmetikumot? Íme a titok! (x)

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/koronavirus-romania-veszhelyzet/m4nn85e

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?