okt 14, 2020
5 Views
0 0

Koronavírus – Nehéz hetek várnak Csehországra

Written by

A szaktárca kedd este a közszolgálati és kereskedelmi televíziókban közvetített beszédében azt mondta: a hozzáférhető adatokra alapozott modellek szerint a következő hetekben nőni fog a kórházban kezeltek, a súlyos esetek és az elhalálozások száma. “Ez szinte biztos. Három valóban nagyon bonyolult és egyéltalán nem vidám hét vár ránk” – szögezte le Roman Prymula. Egyúttal újfent felszólította a lakosságot, hogy mindenki következetesen tartsa be az óvintézkedéseket.

Csehországban kedden 8325 új koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumok, ami az eddigi második legmagasabb napi szám. Az aktív fertőzöttek száma megközelítette a 69 ezret. A kórházakban 2500 személyt kezelnek, közülük 467 állapotát súlyosnak tartják az orvosok. A halottak száma eddig 1106, csak október elseje óta 436-an haltak meg koronavírus-fertőzéssel összefüggésben.

Szerdától kezdve november 2-ig országszerte bezártak az általános iskolák is, és a felsőtagozatos osztályok áttértek a távoktatásra. A középiskolákban és a felsőoktatásban ez már korábban megtörtént. November 3-ig bezártak a klubok, bárok és a vendéglők is, ez utóbbiak elvitelre főzhetnek ételt. Már a múlt héten betiltották a hivatásos sportklubok országos bajnokságait, s gyülekezni a köztereken is egyszerre legfeljebb hat embernek szabad. Nem működnek a mozik és a színházak sem, a zárt terekben és a tömegközlekedési eszközökön pedig kötelező a maszk viselése.

A hivatalos közlés szerint a korlátozó intézkedéseket akkor enyhítik, ha a járvány terjedési rátája 0,8-ra csökken. Jelenleg ez a mutató 1,5 körül van.

Ukrajna lehet, hogy vásárol az orosz vakcinából, ha azt a WHO jóváhagyja

Ukrajna lehet, hogy vásárol majd a koronavírus elleni orosz vakcinából, de csak akkor, ha azt már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jóváhagyta – jelentette ki Makszim Sztepanov ukrán egészségügyi miniszter a NewsOne televízióban. 

A tárcavezető szavai szerint korai még beszélni az orosz vakcina vásárlásáról, mert az oltóanyagon még nem végeztek el minden klinikai vizsgálatot, hatékonyságát és biztonságosságát nemzetközi szervezetek még nem igazolták.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatok alapján Ukrajnában az elmúlt napon 5590 új esettel 276 177-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 107 újabb halálos áldozattal 5229-re. Eddig 118 699-en gyógyultak meg, viszont jelenleg már 152 249 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel.

Az ország legfertőzöttebb területének számító Kijevben minden eddiginél több, 21 Covid-beteg hunyt el egy nap alatt, velük együtt 518-ra nőtt a halálos áldozatok száma, az igazolt fővárosi fertőzötteké pedig már meghaladta a 28,5 ezret. Kárpátalján eddig 11 169-en fertőződtek meg, közülük 326-an haltak bele a betegségbe.

MTI

hirtv.hu/hirtvkulfold/koronavirus-nehez-hetek-varnak-csehorszagra-2509973?utm_source=feed&utm_medium=rss

Komment írása

Article Categories:
hírtv
banner

Vélemény, hozzászólás?