okt 16, 2020
5 Views
0 0

Koronavírus: mekkora a megfertőződés veszélye, ha repülőre ülünk? – itt a válasz

Written by

Koronavírus: mekkora a megfertőződés veszélye, ha repülőre ülünk? – itt a válasz

Rendkívül alacsony a koronavírus-fertőzés veszélye a repülőgépek fedélzetén – derült ki az Egyesült Államok védelmi minisztériumának csütörtökön közzétett tanulmányából.

A jelentés szerint ha egy ülő utas maszkot visel, akkor az általa kilélegzett részecskék mindössze 0,003 százaléka jut el a közvetlen utastársa feje körüli légzési zónába. Ez az arány akkor is ennyi, ha a gépen minden egyes ülés foglalt.

A United Airlines légitársaság Boeing 777-es és 767-es utasszállító repülőgépein végzett tesztek során mindössze egy fertőzött emberrel számoltak és nem szimulálták az utasok mozgásának hatását.

A vizsgálat csaknem hat hónapja alatt 300 tesztet végeztek a levegőben és a talajon.

A tesztek során az új koronavírussal azonos méretű részecskéket engedtek az utastérbe egy maszkkal ellátott próbababa száján keresztül. A többi ülésen érzékelők helyettesítették az utasokat.

Az eredmények szerint a maszkviselés akár a közvetlen utastársak köhögése esetén is segít minimalizálni a fertőzésnek való kitettséget.

A repülőgép gyors levegőkeringtető és szűrőrendszere az utastérben lévő részecskék nagyjából 99,99 százalékát hat percen belül kiszűrte.

A becslések szerint az átfertőződéshez szükséges “dózis” eléréséhez 54 órát kellene utazni egy repülőgépen egy fertőzött személy társaságában.

atv.hu/MTI

Ajánlom

www.atv.hu/kulfold/20201016-koronavirus-mekkora-a-megfertozodes-veszelye-ha-repulore-ulunk-itt-a-valasz

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?