febr 23, 2021
5 Views
0 0

Koronavírus elleni küzdelem Szlovákiában – egyre súlyosabb a helyzet északi szomszédunknál

Written by

A koronavírus-járvány elleni küzdelemről elmondható, Szlovákiában hasonlóan súlyos a helyzet, mint Csehországban, ahol egyes információk szerint bizonyos kórházakban egy ideje az orvosoknak kell eldönteniük, ki kapjon és ki ne életmentő kezelést. Azonos helyzetben lévő páciensek esetében az érkezési sorrend dönt. Ha pedig egyikük például súlyos tüdőgyulladással küzd vagy erős dohányos lévén minimális esélye van a felépülésre, az orvos a másik beteget teszi lélegeztetőgépre, írja az Index.

A korkep.sk arról számol be, miszerint a Hospodárske Noviny által megszólított breznóbányai orvos elmondása alapján ha egy 50 éves és 80 éves súlyos állapotban lévő beteg közül kell választani, a „perspektivikusabb”, nagyobb eséllyel rendelkezőt választják. 

Valamikor sikerül, valamikor sajnos nem. Felesleges hazudnunk – ezek az emberek meghalnak, és néha a lélegeztetőgépre kapcsolás csak elnyújtja a beteg távozását

– nyilatkozta a lapnak egy orvos.

Szlovákiában nagyjából 800 lélegeztetőgép áll a betegek rendelkezésére, ebből két héttel ezelőtt már csak 70 volt szabad, kedden ez a szám országos adatok szerint 52. Azonban mégsem a technika a legnagyobb gond: a lélegeztetőgépek kezeléséhez értő egészségügyi személyzetből is hiány van.

További problémát jelent, hogy nemcsak lélegeztetőgépekből van kevés, hanem intenzív és Covid-ágyakból is: a legtöbb kórház elérte tűrőképessége határát.

alfahir.hu/2021/02/23/koronavirus_szlovakia_lelegeztetogep_korhaz_egeszsegugy

Komment írása

Article Categories:
alfahír
banner

Vélemény, hozzászólás?