máj 13, 2021
7 Views
0 0

Koronavírus: elkezdték a 12 éveseket oltani az USA-ban

Written by

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA) hétfőn engedélyezte az oltások beadását az érintett korcsoport számára, amely eddig csak a 16 éven felüliek számára volt elérhető. A serdülők esetében is kétdózisú az oltás, amelyeket három hét különbséggel kapnak meg, csakúgy, mint a felnőttek – számolt be az MTI.

Az oltások várhatóan a legtöbb államban csütörtökön megkezdődnek. Vannak azonban olyan államok – például Pennsylvania, Maine és Georgia -, ahol az FDA hétfői döntése után már megkezdték a gyerekek oltását.

Szakemberek szerint a mostani döntés nagy lépést jelenthet az ország immunitásának növelése felé, ugyanis az Egyesült Államokban 17 millió 12 és 15 év közötti gyerek él. Ez pedig a lakosság 5,3 százalékát, a 16 évesnél fiatalabb népesség csaknem 27 százalékát jelenti. A Kaiser Family Foundation nevű amerikai non-profit szervezet által nemrégiben végzett közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a szülők mindössze harmada szeretné beoltatni a gyerekekét, és általában azok a szülők adatnák be a koronavírus elleni vakcinát a gyerekeiknek, akik maguk is elfogadták az oltást.

A felmérés szerint a 12-15 éves gyerekeket nevelő szülők mindössze 30 százaléka mondta azt, hogy azonnal beoltatja gyermekét, 26 százalékuk megvárná az első tapasztalatokat, 18 százalék csak akkor oltatná be gyermekét, ha az iskola megköveteli, 23 százalék pedig teljesen elzárkózott a lehetőségtől.

Hamarosan az EU-ban is olthatják ezt a korosztályt. Hétfőn Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezetője közölte, hogy akár már májusban engedélyezhetik a Pfizer oltóanyagát a 12-15 évesek számára az EU-ban. – Jelenleg a kitűzött cél a júniusi jóváhagyás. Vizsgáljuk, hogy előre tudjuk-e ezt hozni május végére – fogalmazott.

(MTI)

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/koronavirus-elkezdtek-a-12-eveseket-oltani-usa/hn7687h

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?