máj 28, 2021
8 Views
0 0

Koronavírus: elfogadta a rendkívüli állapot kivezetéséről szóló tervezetet a francia parlament

Written by

A kormánypárti többségű nemzetgyűlés keddi szavazása után az ellenzéki jobboldali többségű szenátus is jóváhagyta csütörtök este a szöveget, de a baloldali pártok ellene szavaztak, és jelezték, hogy az alkotmánytanácshoz fordulnak, mert szerintük “a törvény túl sok hatalmat biztosít a kormánynak, túlságosan homályos és pontatlan módon”.

(A legfrissebb hírek itt)

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett vészhelyzet meghosszabbítását nem kérte a kormány a parlamenttől, hanem egy olyan szöveget terjesztett be, amely alapján szeptember 30-ig még lehetőség marad az emberek mozgásának, valamint az üzletek, az éttermek vagy a kulturális intézmények nyitva tartásának korlátozására, amennyiben a járványhelyzet azt megköveteli.

A négyhónapos időszakban a miniszterelnök rendeletileg hozhat korlátozó intézkedéseket “a közegészségügy érdekében, és kizárólag a SARS-CoV-2 koronavírus okozta járvány (Covid-19) terjedésének megakadályozására”.

A szövegben az is szerepel, hogy a kormányfő szeptember végéig egy vagy több, területileg körülhatárolt körzetben, maximum egyhónapos időtartamra kihirdethet rendkívüli állapotot, de ez a lakosság kevesebb mint 10 százalékára vonatkozhat csak. A miniszterelnök kötelező tesztelést, illetve igazolások bemutatását is elrendelheti az országhatárokon.

A javaslat szerint az átmeneti időszakban a korlátozásokat “szigorúan az egészségügyi kockázatok mértékének megfelelően lehet csak elrendelni”, és “haladéktalanul véget kell vetni nekik, amikor már nem szükségesek”.

A parlament finomított a kormány javaslatán. A kijárási tilalom a vészhelyzet végét követően csak egy hónapig, azaz júniusban maradhat érvényben. Amennyiben a kormány mégis meg kívánná hosszabbítani, ismételten ki kell hirdetnie a rendkívüli állapotot, maximum 30 napra, majd a parlamenttől is felhatalmazást kell kérnie.

A parlament elfogadta a koronavírus ellen beoltottaknak járó védettségi igazolás használatát előíró javaslatot is. A dokumentum június 9-től az ezer főnél nagyobb rendezvényeken lesz kötelező, de csak a nyár folyamán. A szenátorok kérésére a törvény előírja, hogy a védettségi igazolás csak azokon a helyeken használható, ahol az egészségbiztonsági intézkedéseket nem lehet szavatolni, illetve csak az erre kijelölt emberek ellenőrizhetik a dokumentumot. A törvény bünteti azokat, akik olyan esetben is kérik az igazolást, amely nem szerepel a törvényben.

A külügyminisztérium közben jelezte, hogy az indiai variánstól tartva a Nagy-Britanniából beutazók számára hétfőtől ismét elrendeli a hétnapos karantén-kötelezettséget, de annak betartását nem fogják a hatóságok ellenőrizni. A Nagy-Britannia felől érkező brit vagy nem uniós állampolgárok pedig kizárólag halaszthatatlan indokkal léphetnek be az országba. Tekintettel arra, hogy a járvány már enyhe Nagy-Britanniában, a rendszeres ellenőrzési intézkedést nem alkalmazzák a hatóságok – tette hozzá a külügyminisztérium.

A 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt vagy gyorsteszt bemutatása a Franciaországba beutazóknak továbbra is érvényben marad.

Az egészségügyi tárca csütörtök esti adatai szerint az országban folytatódott a járvány enyhülése és a mutatók javulása.

A kórházban ápoltak száma 18 ezer alá csökkent, de még mindig 3200 súlyos beteget kezelnek az intenzív osztályokon. A pozitív tesztek aránya már alig 2,5 százalék, a fertőzési ráta 0,8, de még mindig 10 ezer fölött van a napi esetszám.

Ez is érdekelheti: Koronavírus: Franciaország az Indiából beutazókra is kiterjeszti a hatósági karantént

A koronavírus-elleni oltásra hétfőtől bármely nagykorú jelentkezhet. Eddig 24,5 millióan kapták meg az első vakcinadózist, ami a teljes lakosság 37, a felnőttek 47 százaléka, míg 10,3 millióan már mindkét adagot felvették.

(MTI)

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/francia-parlament-jarvany-korona-veszelyhelyzet/nfe0v3z

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?