márc 31, 2021
3 Views
0 0

Koronavírus: drámai számok láttak napvilágot a lélegeztetett betegek halálozási arányáról

Written by
Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

Szlávik János már tavaly arról beszélt, hogy a Szent László kórházban egyre többen halnak meg azok közül, akik lélegeztetőgépre kerülnek, a halálozási arány a tavaly tavaszi 30 százalékról az intenzív osztályon eléri a 40-45 százalékot – mondta el az RTL Klub Hiradójában. A Magyar Orvosi Kamara egy Pintér Sándor belügyminiszternek hétfőn írt, az RTL Klub birtokába jutott levélben ennél is drámaibb helyzetet ír le, eszerint a gépi lélegeztetést, intubálást igénylő betegek halálozása rendkívül magas, akár a 95 százalékot is eléri egyes helyeken.

A háziorvosként és sürgősségi szakorvosként is dolgozó Késmárky András az RTL Klubnak nyilatkozva elmondta, hogy a noninvazív lélegeztetést jobban, míg az altatásban zajló lélegeztetést rosszabbul viselik a betegek. Aki invazív lélegeztetésre szorul, annak sokkal kisebb az esélye annak, hogy a lélegeztetőgépről lekerül és túléli a fertőzés szövődményeit – mondta el.

A MOK Győr-Moson-Sopron megyei elnöke azt mondta, hogy már ősszel arra hívták fel a döntéshozók figyelmét, hogy mérni kellene a kétféle lélegeztetési módszer eredményeit. Hozzátette, hogy az intenzív osztályokon jóval magasabb a halálozás, mint a nyugat-európai országokban közölt adatok, de a pontos adatok hiányoznak, így a kollégák tapasztalataira hivatkoznak. Nagyon munkaintenzív ez a fajta ellátás, ahol egy ápolóra maximum három beteg juthat, és ha egy ápolóra nem három jut, hanem 10-15, vagy 20, akkor akár 90 százalék feletti halálozás is lehet – mondta el az RTL Klub Hiradójában.

Címlapkép: Getty Images

www.portfolio.hu/uzlet/20210331/koronavirus-dramai-szamok-lattak-napvilagot-a-lelegeztetett-betegek-halalozasi-aranyarol-476714

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
portfolio.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?