ápr 7, 2021
3 Views
0 0

Kopint-Tárki: idén 4,5 százalékos GDP-növekedés lehet

Written by

Korábbi prognózisánál gyorsabb növekedésre számít az idén a Kopint-Tárki: a kutatóintézet a járványügyi korlátozások oldásából adódó második félévi élénkülésnek köszönhetően

a bruttó hazai termék (GDP) számottevő, 4,5 százalékos emelkedésével számol legfrissebb konjunktúrajelentésében,

 szemben a decemberben előrejelzett 3,5 százalékkal – olvasható a cég honlapján. Palócz Éva, az intézet vezérigazgatója azt mondta: az ez évi növekedést részben bázishatás eredményezi, a második negyedévben 10 százalék körüli visszapattanás jöhet. Hozzátette: a GDP-visszaesés a negyedik negyedévre 3,5 százalékra mérséklődött az állami és háztartási beruházások meglódulása nyomán, és a nagyon kedvező árukülkereskedelmi mérlegnek köszönhetően.

Jövőre az ideivel azonos, 4,5 százalékos GDP-növekedéssel kalkulálnak.

Az ez évi prognózist arra építik, hogy nem lesz újabb jelentős, a tavaly tavaszihoz hasonló lezárás – írta az MTI.

A GDP várhatóan 5,1 és 6,8 százalék közötti mértékben zsugorodik idén, de 4,4–6,8 százalék között nőhet jövőre.

A tavalyi 3,3 százalékos fogyasztói árindex után az idén ennél magasabb, 3,7 százalékos inflációt vár a Kopint-Tárki, 2022-ben pedig 3,5 százalékost.

Palócz Éva hangsúlyozta: előrejelzésük szerint a magyar infláció nem fog elszabadulni. Szerinte a tavalyi inflációt az élelmiszerek árának emelkedése okozta, ez évben a piaci szolgáltatások árának viszonylag magas szintje okoz bizonytalanságot, ugyanakkor az emelkedő adótartalom miatt az élvezeti cikkek vehetik át az áremelkedés motorját.

index.hu/gazdasag/2021/04/07/kopint-tarki-palocz-eva-gazdasagi-novekedes/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?