nov 22, 2020
6 Views
0 0

Könnyebbé válhat a cukorbetegség kezelése a modern hatóanyagokkal

Written by

Egyre sokoldalúbbak

A diabetológusok már széles körben alkalmazzák a modern, új hatóanyagokat, amelyek egészen más hatásmechanizmussal csökkentik a vércukorszintet, mint a korábbiak. Elég például az ún. SGLT-2 gátlókat megemlíteni, amelyek azt segítik elő, hogy a vizelettel minél több cukor ürüljön ki a szervezetből.
A klinikai vizsgálatok bebizonyították, hogy az új hatóanyagok többsége pluszelőnyöket is kínál. Vannak köztük olyanok, amelyek hozzájárulnak a súlyvesztéshez, ami igen előnyös a 2-es típusú cukorbetegeknél, akik nagy része elhízott. Vannak, amelyekről bebizonyosodott, hogy a szedésük csökkenti annak a kockázatát, hogy súlyos szív- és érrendszeri katasztrófák következzenek be – ami különösen hasznos azoknál, akik eleve ilyen típusú betegségben szenvednek vagy a magas rizikójú csoportba tartoznak.

(A legfrissebb hírek itt)

Kényelmesebb a szedésük

Korszerűen formulált, speciálisan tablettázott, ún. retard vagy nyújtott hatású készítményekkel megvalósítható az, hogy a hatóanyagszint egyenletes legyen a szervezetben. Mindez a modern technológiájú gyógyszerekkel napi egyszeri tablettabevétellel is elérhető, szemben a korábban megszokott, több odafigyelést igénylő 3×1-es adagolással.

Inzulinból már többféle is van

Az inzulinkezelésre szorulók számára is tartogat újdonságokat a gyógyszeripar. Noha a szájon át, a tüdőn vagy a bőrön keresztüli bevitel egyelőre nem válhatott a mindennapi gyakorlat részévé, számos inzulinféleség található a kínálatban. Hosszú és rövid hatású, az egyéni igényekhez optimálisan igazítható dózisú és hatástartamú készítmények állnak rendelkezésre. Jelenleg például egy olyan bázis-inzulint tesztelnek, amelyet elegendő csak heti egyszer beadni, nincs szükség napi tűszúrásra.

Okosodnak a vércukormérők

A diabéteszterápia alapja a vércukormérés, ezért nem mindegy, hogy milyen eszközzel történik. Kiemelendő, hogy a hazánkban forgalmazott, világszínvonalú vércukorszintmérők jelentős hányada hazai fejlesztésű és hazai gyártású termék.

(Ez is érdekelheti: A kismamák legnagyobb rémálma: a terhességi cukorbetegség – Itt van minden, amit tudnia kell róla)

A kínálatban megtalálhatók a használatot kényelmessé tevő magyarul beszélő mérők, nagy kijelzős készülékek, az ingadozó anyagcsere esetén előnyösen alkalmazható „okos” készülékek, illetve díjmentes online vércukornapló és mobilalkalmazás is elérhető már.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Klimax kisokos: ezek a legfontosabb tudnivalók a változókorról (x)
Mit ehetünk és mit kerüljünk, ha hajlamosak vagyunk az aranyérre? (x)

www.blikk.hu/eletmod/egeszseg/konnyebbe-valhat-a-kezeles-a-modern-hatoanyagokkal/5j3x9tl

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Életmód
banner

Vélemény, hozzászólás?