máj 1, 2021
5 Views
0 0

Komoly következménye lehet, ha valaki a védettségi igazolvánnyal trükközik: öt év börtön is kiszabható

Written by

A rendelet alapján az büntetendő, aki „a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló kormányrendeletben meghatározott hamis közokiratot vagy magánokiratot készít, más nevére szóló valódi közokiratot vagy magánokiratot felhasznál, információs rendszerbe adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve bevisz, megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz”.

Ugyanaz a büntetés jár annak, aki hamis igazolványt forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik, vagy bűncselekmény elkövetése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő jelszót vagy számítástechnikai programot készít, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik.

Mint korábban jeleztük a Magyar Közlönyben tegnap megjelent 215/2021. kormányrendelet szerint mától 200 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírsággal és egy évre szóló bezárással is sújthatók azok a szálláshelyek, amelyeken védettségi igazolvány nélküli vendégek tartózkodnak (kivéve ezek kiskorú kísérőit) vagy ahol zenés, táncos eseményre, illetve 10 feletti családi vagy magánrendezvényre kerül sor. Hasonló szigor várhat rájuk akkor is, ha védettségi igazolvány nélküli alkalmazottaik maszk nélkül szolgálják ki a vendégeket.

Címlapkép forrása: Getty Images

www.portfolio.hu/gazdasag/20210501/komoly-kovetkezmenye-lehet-ha-valaki-a-vedettsegi-igazolvannyal-trukkozik-ot-ev-borton-is-kiszabhato-481282

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · portfolio.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?