ápr 17, 2021
5 Views
0 0

Kiutasítási hullám: Ukrajna hazaküldi az orosz nagykövetség vezető diplomatáját

Written by

Ukrajna kiutasítja a kijevi orosz nagykövetség vezető diplomatáját – közölte szombaton az ukrán külügyminisztérium sajtószolgálata.

Az Oroszországi Föderáció kijevi nagykövetsége vezető diplomatájának el kell hagynia Ukrajnát április 19-től számítva 72 órán belül

– idézte az MTI az ukrán külügy közleményét.

Az intézkedés válasz az orosz külügyminisztérium aznapi bejelentésére, miszerint kiutasítják Oroszországból a szentpétervári ukrán konzult a diplomáciai státuszával összeegyeztethetetlen tevékenység (titkosított adatok illegális megszerzése) miatt.

A külügyi közlemény szerint „az Oroszországi Föderáció tovább élezi a biztonsági helyzetet, masszív ukránellenes propagandát fejt ki, és folytatja provokációit Ukrajna oroszországi diplomáciai képviseleteinek munkatársai ellen”. Az ukrán külügyminisztérium „határozott tiltakozását fejezi ki a szentpétervári konzul elleni intézkedésért, és teljességgel elutasítja az őt ért vádakat” – idézi az UNIAN ukrán hírügynökség a kijevi közleményt.

Az ukrán külügyminisztérium hangsúlyozza, hogy az orosz hatóságok ilyen akciói durván megsértik a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es és a konzuli kapcsolatokat szabályozó 1963-as bécsi egyezményeket, és ismételten megerősítik, hogy Oroszország az Ukrajnával fennálló kapcsolataiban mutatkozó feszültség további kiélezésének útját választotta.

Fotó: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 

24.hu/kulfold/2021/04/17/ukrajna-oroszorszag-kiutasitas/

Komment írása

Article Categories:
24.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?