máj 27, 2021
15 Views
0 0

Kiterjesztik a diákhitelt a felnőttképzésre is

Written by

Május 31-étől a szak- és a felnőttképzésben is igényelhető lesz diákhitel – írja csütörtöki számában a Magyar Nemzet. A lapnak Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy „az új lehetőség nagyban hozzájárulhat a pozitív munkaerőpiaci trendek fennmaradásához és a magyar gazdaság eddiginél is gyorsabb növekedéséhez”.

A képzési hiteleket a három hónapot meghaladó idejű felnőtt- és szakmai képzésekre, illetve részszakmára felkészítő szakmai oktatásra lehet igénybe venni. Ez nagy újdonság, mert rengeteg olyan felnőtt van, aki szívesen jelentkezne különböző átképzésekre vagy továbbképzésekre, de eddig ezt anyagi okokból nem tehette meg

– mondta a vezérigazgató.

A hiteleket a meglévő diákhitelekkel szinte azonos feltételekkel vezetik be a 18 és 55 év közötti korosztálynak. A már működő diákhitelezéshez hasonlóan itt is két konstrukció lesz elérhető:

  • a szabad felhasználású hitel, amit akár havi 150 ezer forint értékben lehet igényelni,
  • és a kötött felhasználású kölcsön, ami a választott képzés díjának összegét fedezi, legfeljebb félmillió forintig.

Az előbbi hitel kamata 1,99 százalék, az utóbbi viszont kamatmentes az állami támogatásnak köszönhetően. Mindkét megoldás közös jellemzője, hogy nem szükséges a kölcsönhöz fedezet, nincs előzetes hitelbírálat, bármikor díjmentesen elő- és végtörleszthető. A különböző diák- és képzési hitelek egymással párhuzamosan vagy egymást követően is felvehetők. A szabad felhasználású hiteleknél ugyanakkor bevezetnek egy 8 millió 250 ezer forintos limitet is, hogy megakadályozzák a túlzott eladósodást.

Az új képzési hitelekre is érvényes lesz a családtámogatási kedvezmény, vagyis a hitelfelvételt követően született második gyermek után az édesanyák tartozásának felét elengedik, a harmadik gyermek születése után pedig egyáltalán nem kell visszafizetni a kölcsönt.

24.hu/belfold/2021/05/27/diakhitel-felnottkepzes/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Belföld
banner

Vélemény, hozzászólás?