máj 30, 2021
25 Views
0 0

Kit nem dönt le a Covid? – Néhány új információ látott napvilágot

Written by

Már kialakult Covid–19 esetén pedig a bélflóra indikátora lehet a megbetegedés súlyosságának. Dr. Budai Marianna szakgyógyszerész a témával kapcsolatban árult el néhány érdekes részletet.

Károsodhat a fertőzéstől

Dr. Budai Mariann

Dr. Budai Mariann

Rontja a helyzetet az, hogy a bélflóra egyensúlyának a felborulása hosszan tartónak bizonyul. Számos esetben még akkor is a jótékony baktériumok háttérbe szorulása és a kórokozók térnyerése jellemzi a bélflórát, amikor a beteg már átesett a Covid–19-en, és nincs jelen a szervezetében a koronavírus. Ez utóbbi megfigyelés, vagyis a kórosan megváltozott bélflóra magyarázattal szolgálhat a poszt-Covid–19 tünetegyüttes részeként jelentkező panaszokra is.

(A legfrissebb hírek itt)

Ha sérült, gyengíti az immunrendszert

A Covid–19 a legnagyobb veszélyt az idősek, a krónikus betegek (magas vérnyomásos betegek, cukorbetegek, szívbetegek stb.) és az elhízottak számára jelenti. Érdekes módon náluk, vagyis a Covid–19 szempontjából rizikócsoportba soroltaknál már a megbetegedést megelőzően is eltér a bélflóra összetétele az egészségesnek tekintettől. Példaként hozható az, hogy esetükben a bélflórában viszonylag kis számban képviseltetik magukat a Bacteroides fajok.

A bélflóra és az immunrendszer szoros kapcsolata tudományosan igazolt, így feltételezhető, hogy a bélflóra mássága miatt az időseknél, a krónikus betegeknél és az elhízottaknál az egészségesekétől eltérő lehet a koronavírus-fertőzésre adott immunrendszeri válasz és a Covid–19 kimenetele.

Befolyásolja a betegség lefolyását

Több vizsgálatot végeztek, amelyekben a Covid–19-betegek és egészséges személyek székletmintáinak genetikai szekvenálása, vagyis a székletben található bélbaktériumok összehasonlítása alapján keresték a választ arra, hogy mi történik a bélflórában a koronavírussal való megfertőződést követően. A következtetés egyértelmű: Covid–19 alatt a bélflóra markáns változásokat szenved el. Néhány baktérium „jósolni” is enged a Covid–19 lefolyását illetően. A Covid–19-es tünetek megjelenésekor bizonyos baktériumok, ha több van belőlük a bélflórában/székletben, jelezhetik, hogy mennyire súlyosnak ígérkezik a Covid–19. Ezzel szemben vannak „védő” hatásúnak bizonyuló baktériumok is, amelyeknek a hiánya kapcsolatba hozható a Covid–19 súlyosabb kimenetelével.

Módosítható az összetétele

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Logikusnak tűnik, hogy azok a beavatkozások, amelyek a bélflóra kedvező irányba történő változtatását célozzák meg, pozitív eredménnyel járhatnak mind a Covid–19 megelőzésében, mind pedig a kezelésében. Ilyen lehet a pre- és probiotikumok adása, vagy a széklettranszplantáció – ezekkel kapcsolatban jelenleg is folynak tudományos vizsgálatok.

A táplálkozás is kedvezően befolyásolhatja a bélflóra egészségét: a rostokban dús táplálékok, a tejsavós termékek fogyasztása éppen úgy kedvező hatású lehet, mint a gyümölcsök, a zöldségek vagy a kakaó fogyasztása.

Meglepő kölcsönhatásokat mutattak ki az idegrendszerrel

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A bélrendszer és a mentális egészség közötti pontos kölcsönhatás nem tisztázott még, többféle lehetséges mechanizmus is szerepet játszhat, de egy biztos: az, hogy mit eszünk, mivel tápláljuk vagy romboljuk ezt az érzékeny közösséget, szerepet játszik nemcsak az egészségünk, de a hangulatunk, a közérzetünk alakulásában is. A mikrobiom szerepét ma már olyan központi idegrendszert érintő betegségek terápiájában is vizsgálják, mint a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, a sclerosis multiplex, a depresszió, az autizmus.

Egy gyerekkönyv is segíthet a nehéz időszakban?

A sok száz elbűvölő klasszikus mese mellett miért ne lehetne olyan is, amelyik arról mesél, milyen gyerekként átélni egy válást? Vagy arról, hogy az életnek az elmúlás is része? Gyerekekkel foglalkozó szakemberek, meseterapeuták és pszichológusok gyűjtötték össze azokat a könyveket, amik nehéz kérdésekről és élethelyzetekről mesélnek. Pontosan úgy, ahogyan azt a mesében elképzeljük: világosan, őszintén és bátran.

www.blikk.hu/eletmod/egeszseg/koronavirus-tunetek-belflora-egeszseg/41v0m8l

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Életmód
banner

Vélemény, hozzászólás?