ápr 22, 2021
6 Views
0 0

Kisbálna turnézik Olaszország partjainál

Written by

Egy fiatal szürke bálna tűnt fel az utóbbi napokban Olaszország partjainál – írja az MTI. A láthatóan kíváncsi állatot legutóbb a Róma melletti Fiumicino közelében látták, a part mentén – közölte csütörtökön a partiőrség.

A nagyjából egyéves bálnát a napokban a Nápolyi-öbölben, Sorrentónál és a Ponza-sziget közelében is látták elúszni. Egy alkalommal testközelből sikerült is levideózni őt:

[embedded content]

A partiőrség felszólította az embereket, hogy ne zavarják a mintegy 15 méteres állatot. Ugyanezt kérték az állatvédők is. A La Repubblica című olasz napilap Wally-nak nevezte el a félelmet nem mutató, kíváncsi bálnát. Az állat egyszer már beleakadt egy halászhálóba, de kiszabadították.

Az, hogy szürke bálna (Eschrichtius robustus) tűnik fel a Földközi-tengerben, nagyon ritka és különleges dolog. Legutóbb 2010-ben tűnt fel egy egyed Izrael partjainál. Szakértők feltételezése szerint az Északi-sark jégsapkájának olvadása új utakat nyit meg a szürke bálnák számára az Atlanti-óceánba, ahol gyakorlatilag kihaltak ezek a tengeri emlősök.

A szürke bálna part mentén élő faj, egyedei gyakran nyomulnak be nagy lagúnákba, az egyed vélhetően így talált utat a Földközi-tengerbe is – írták a Marevivo szervezet bálnavédői. „Valószínűleg alultáplált, mert ökoszisztémánk nem kínál számára elegendő táplálékforrást. De elég erős ahhoz, hogy élelemkeresésre induljon” – írta a szervezet.

„Életben marad? Minden az élelemtől függ” – idézte a La Repubblica Jorge Urban mexikói bálnaszakértőt. A tudós hozzátette, hogy az állat hosszú utat tett meg. „Észak-Amerika, Izland, Spanyolország és végül a Földközi-tenger, amely egy nagyszerű lagúna számára” – vázolta.

Egyes szakértők fiatal kora alapján úgy vélik, hogy az állat az Atlanti-óceánban születhetett és onnan jutott el ide. 

index.hu/kulfold/2021/04/22/kisbalna-turnezik-olaszorszag-partjainal/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?