ápr 6, 2021
13 Views
0 0

Kincsként vigyázott az állami elismerésre Pécsi Ildikó: itt őrzik a színésznő Kossuth-díját

Written by

A tavaly nyáron elhunyt színésznő annyira büszke volt a 2007-ben odaítélt Kossuth-díjára, hogy évekkel ezelőtt – szintén tavaly távozott férje, az olimpiai bajnok labdarúgó, Szűcs Lajos (†76) ereklyéivel együtt – egy bank széfjébe záratta a legnagyobb hazai kulturális kitüntetést. A díj azóta is ott pihen, hogy várhatóan ősszel visszakerüljön Gödöllőre, ahol állandó kiállítás nyílik majd a Pest megyei városka egykori híres lakóinak emlékeiből.

(A legfrissebb hírek itt)

– Ildikó évekkel ezelőtt helyezte egy bank széfjébe a Kossuth-díját, Lajos bácsi érmeivel együtt. Ebben a páncélszekrényben más nincs is, olyan kincsnek tartotta ezeket az ereklyéket, hogy úgy gondolta, megéri széfet bérelni – árulta el érdeklődésünkre a színésznő fogadott fia, L. Péterfi Csaba, megerősítve, a kitüntetés azóta is ott van.

– A díj a hagyaték része, éppen ezért majd csak a hagyatéki eljárás lezárása után, azaz várhatóan szeptemberben nyíló állandó kiállításon lesz látható. A tervezett tárlaton többek között emlékiratok, jelmezek, személyes tárgyak idézik meg Ildikó örökségét.

(Ez is érdekelheti: Több évtizedes titok derült ki Pécsi Ildikóról: a színésznő élete mégsem volt nyitott könyv – Ezt árulta el fogadott fia a házassága előtti időszakról)

A gödöllői házban 1965 óta lakott Pécsi ldikó és Szűcs Lajos. /Fotó: Grnák László

A gödöllői házban 1965 óta lakott Pécsi ldikó és Szűcs Lajos. /Fotó: Grnák László

A hagyaték része Pécsi Ildikó és Szűcs Lajos egykori otthona is. A mesebeli telket és a rajta álló házat, úgy tudjuk, már elkezdte árulni a házaspár fia, Szűcs Csaba (50). Ugyan egyelőre egyik nagy ingatlanközvetítő honlapjára sem került fel, információink szerint mégis számos érdeklődő nézte már meg a 400 négyzetméteres ingatlant és a hozzá tartozó, 2900 négyzetméteres kertet, ahol Pécsiék 1965-től kezdve éltek. Imádták a hatalmas, ősfás, arborétumszerű telket – rajta úszómedencével, teniszpályával, konditeremmel –, amely most új tulajdonosra vár. A csendes utcácskában nagy volt a mozgolódás az utóbbi időben, erről Pécsiék szomszédja, Liptói László mesélt.

Liptói László, Pécsiék egykori szomszédja azt mondja, javarészt idős párok érdeklődtek /Fotó: Grnák László

Liptói László, Pécsiék egykori szomszédja azt mondja, javarészt idős párok érdeklődtek /Fotó: Grnák László

– A fiuk, Csaba járt itt sokat, szerintem már mindent kipakoltak a házból, annyi nagy autó járt erre mostanában. Még szemeteskonténer is volt itt, rengeteg minden került bele – magyarázta a szomszéd, aki szerint több vevőjelölt is megnézte már a házat. – Főleg idősebbek érkeztek eddig, de szerintem még egyik sem komoly érdeklődő, inkább csak nézelődnek. Bárki is veszi meg, jól jár majd, persze a házat biztosan fel kell újítani. Remélem, rendes szomszédaim lesznek.

Kerestük Ildikó fiát, Szűcs Csabát is, hogy valóban árulja-e az ingatlant, és ha igen, mennyiért, ám lapzártánkig nem reagált hívásunkra. A lapunk által megkérdezett szakértő szerint az biztos, hogy mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki megszerezné az ingatlant.

(Ez is érdekelheti: Büszke volt a róla készült pikáns fotókra Pécsi Ildikó, ám egy idő után soha többé nem állt így kamera elé)

– Az ingatlan és a telek értéke nagyságrendileg 200 és 300 millió forint közt lehet, de a pontos összeg a valós állapottól és egyéb értékmódosító tényezőktől is függ – nyilatkozta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

L. Péterfi Csaba kiállítást szervez a hagyatékból

L. Péterfi Csaba kiállítást szervez a hagyatékból

A színésznő fogadott fia, L. Péterfi Csaba igyekszik méltó módon őrizni az elhunyt házaspár emlékét, hamarosan mindkettejük eszmei hagyatékából kiállítást rendez. Ő is úgy tudja, vevőre vár a csodás ingatlan.

– Hogy mi lesz a ház sorsa, az Csaba döntése. Gondolom, azért nem hirdeti még hivatalosan, mivel nem volt meg a hagyatéki tárgyalás, és amíg az le nem zárul, nem lehet eladni – gondolkodott el L. Péterfi, aki nagyon fájlalja, hogy sok minden áldozatul esett a szortírozásnak. – Csaba szinte minden régi fényképet átadott nekem, valamint Ildikó egykori színházi ruhái, kellékei is hozzám kerültek. Az édesapja sportereklyéi és Ildikó díjai jelenleg még nála vannak, hamarosan kiállítjuk őket – mesélte L. Péterfi, akitől azt is megkérdeztük, mi lehetett a házat megtöltő rengeteg holmi sorsa.

(Ez is érdekelheti: Halála után derültek ki Pécsi Ildikó titkai: elképesztő fordulatot hozott a mobiltelefonja)

Pécsi Ildikó és Szűcs Lajos öt évtizedet élt le boldogságban, mindketten tavaly hunytak el /Fotó: Fuszek Gábor

Pécsi Ildikó és Szűcs Lajos öt évtizedet élt le boldogságban, mindketten tavaly hunytak el /Fotó: Fuszek Gábor

– Ildikó nemesi családból származik, sok értékes, antik bútor volt náluk, amely még a nagy- és a dédszülőké volt. Úgy tudom, a régi bútorokat és minden olyan dolgot, amire Csabának nem volt szüksége, elajándékozták vagy eladják. Ildikó soha nem dobott ki semmit, így természetesen sok az olyan holmi, ami valóban konténerbe került. Ildikó és Lajos bácsi emléke azonban örökre velünk marad a szívünkben.

(Ez is érdekelheti: Összeroppant a fia Pécsi Ildikó temetésén: “Egy percet sem akart már maradni”)

Kiszámítható kölcsöre van szüksége?

Fix törlesztő, forint alapon a teljes futamidőn keresztül. A Bank360 hitelkalkulátorával
könnyen összehasonlíthatja különböző bankok ajánlatait.


EXTRA AJÁNLÓ
A legmegosztóbb papucs végleg meghódította a világot! (x)
Hogyan lehet olcsóbban vásárolni egy drogériában? Íme a titok! (x)

www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/pecsi-ildiko-kossuth-dij-szefben-orzik-allami-elismeres/8b46k2d

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?