ápr 28, 2021
7 Views
0 0

Kínai étrendkiegészítőt tiltottak be Magyarországon

Written by

A Nébih szerdai tájékoztatása szerint a Maho Silver Trans Kft. által forgalmazott, Kínában gyártott “THE BOSS” márkanevű étrend-kiegészítő kapszulánként 122 milligramm (mg) szildenafilt és 73 mg tadalafilt tartalmazott.

Viszonyításképpen az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal közölte: a gyógyszerként forgalmazott Viagra tablettánként 25, 50 vagy 100 mg szildenafil hatóanyagot, a Tadalafil Teva tablettánként 5, 10 vagy 20 mg tadalafil hatóanyagot tartalmaz. Így az étrend-kiegészítő egyetlen kapszulájában a hatóanyagok külön-külön is jóval meghaladják a terápiás dózis legmagasabb értékét.

Az étrend-kiegészítők az érvényes uniós és hazai szabályozás szerint élelmiszernek minősülnek, amelyekben gyógyszer-hatóanyag felhasználása tilos. A termék a jelölés alapján kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmaz, ami a valóságnak nem felel meg, így hamisítványnak minősül. Elfogyasztása komoly egészségkárosodási kockázatot jelenthet, a mellékhatások között szerepelhet látásromlás, hallásromlás, fülzúgás, súlyos kimenetelű kardiovaszkuláris tünetek, szívelégtelenség, vérnyomás-ingadozás – hívta fel a figyelmet a Nébih.

Az ügyben az eljárás folyamatban van. A Nébih a forgalmazóval szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki, továbbá a hamisítás miatt büntetőfeljelentést is tesz.

Címlapkép: Getty Images

www.portfolio.hu/uzlet/20210428/kinai-etrendkiegeszitot-tiltottak-be-magyarorszagon-480794

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
portfolio.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?