ápr 27, 2021
3 Views
0 0

Kína több mint tízezer oxigénkoncentrátort küld Indiának

Written by

Kína több mint tízezer oxigénkoncentrátort küld Indiának

Több mint 10 ezer oxigénkoncentrátort küld Kína a légzési nehézséggel küzdő koronavírus-fertőzöttek kezeléséhez a kapacitáshiánnyal küzdő Indiának – erről számolt be kedden a helyi sajtó.

A The Paper című helyi napilap szerint Peking 800 készüléket küldött hétfőn Indiának, egy héten belül pedig további 10 ezret küld. Vang Hsziao-csien, Kína indiai nagykövetéségének szóvivője elmondta: Kína segít Indiának, hogy hozzájuthasson a szükséges felszereléshez a járvány ellen. Az oxigénkoncentrátor többnyire a levegőből szűri ki a többi összetevőt, s így nagyobb oxigénkoncentrációjú gázt juttat a légzéssel küszködő pácienseknek.

Tarik Jasarevic, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője kedden elmondta, hogy a WHO kulcsfontosságú felszerelést és készletet küld Indiának, köztük 4000 oxigénkoncentrátort, amelyek mindössze energiaforrást igényelnek. Az Egészségügyi Világszervezet szerint

a koronavírus-fertőzöttek növekvő számának oka a tömeges összejövetelek, a vírus fertőzőbb variánsai és az alacsony fokú átoltottság, és a kialakult válságot súlyosbítja, hogy sokan szükségtelenül “rohangálnak kórházba”. Jasarevic szerint valójában a fertőzöttek kevesebb mint 15 százaléka szorul kórházi kezelésre, és még kevesebb oxigénellátásra.

Az 1,35 milliárd lakosú Indiában keddre 323 144 újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ezzel együtt immár 17,6 millió fertőzöttet jegyeztek fel az országban a járvány kezdete óta. Ez volt az egymást követő hatodik nap, hogy 300 ezernél is több fertőzöttet regisztráltak az országban, igaz, mintegy 30 ezerrel kevesebb volt az előző napihoz képest. Indiában a legutóbbi adatok szerint 197 894 ember vesztette életét a fertőzés következtében.

Indiában mindeközben az elmúlt napokban hiány alakult ki a járvány elleni küzdelemhez szükséges, alapvető egészségügyi felszerelésekből, a járvány újabb hullámának kellős közepén. A dél-ázsiai ország az oltási kampányban látja a járvány elleni fellépés fő eszközét; január eleje óta 142 millió adag védőoltást adtak be, ebből 3,3 milliót az elmúlt napon.

A mostani lépés azért is figyelemre méltó, mert a Kína és India közötti, egyébként is konfliktusoktól terhelt kapcsolatok az elmúlt időkben tovább romlottak, különösen azután, hogy tavaly összecsapások törtek ki egy vitatott hovatartozású terület miatt a két ország katonái között, ami halálos áldozatokat is követelt mindkét oldalon.

atv.hu/MTI

Újdelhiben minden 4. percben életét veszti egy koronavírusos beteg

Ajánlom

www.atv.hu/kulfold/20210427-kina-tobb-mint-tizezer-oxigenkoncentratort-kuld-indianak

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?