márc 30, 2021
2 Views
0 0

Kína nem várt a WHO-ra: ismertették a vírus eredetének teóriáit

Written by

A diplomáciai össztűzbe került WHO-jelentés kiadását meg sem várva múlt pénteken tartottak ismertetőt a kínai tudósok politikusoknak: Feng Ce-csien, a kínai járványügyi központ vezetőhelyettese is négy teóriát említett, ahogyan az a még ki nem adott WHO-jelentéssel kapcsolatosan is elterjedt. Ezek a következők:

  • fertőzött denevér adta át a vírust embernek
  • közvetítőfajon keresztül jutott a vírus denevérről emberre
  • hűtött vagy fagyasztott élelmiszer felületén érkezett Vuhanba
  • egy vuhani laborból került ki.

A szakértők gyakorlatilag csak a laborból való kikerülés eshetőségét zárták ki, az állatokon vagy élelmiszer felületén való fertőzés eshetőségét tartják kínai oldalról elképzelhetőnek, írja a MedicalXpress.

Ce-csien összefoglalójáról az állami televízió, a CCTV számolt be, az ő közlésük szerint ötven állam, köztük arab és afrikai országok képviselői hallgatták meg a beszámolót.

“Kína határozottan szembehelyezkedik azoknak az országoknak a törekvéseivel, amelyek a vírus eredetének kutatására politikai kérdésként tekintenek és alaptalan feltételezésekkel akarják felelősségre vonni az országot”

– írta a kínai egészségügyminisztérium az összefoglaló kapcsán. A külügyminisztérium egy szóvivője hozzátette: a vírus eredetének megtalálása tudományos feladat, amelyben szükség van a szakemberek együttműködésére. Hozzátette: ismereteik szerint a WHO jelentéséről még mindig egyeztetnek a vuhani misszió résztvevői, nem tudja, mikor lesz nyilvános a jelentés.

Peter Ben Embarek, a misszió egyik tagja ugyanakkor arról számol be, hogy

néhány napon belül végeznek a jelentés ellenőrzésével

és fordításával a WHO berkein belül, akkor pedig már semmi sem fogja akadályoztatni, hogy megjelenjen.

Anthony Fauci amerikai egészségügyi főtanácsadó arról beszélt a napokban a jelentés kapcsán, hogy a legtöbb közegészségügyi szakértő egyetért azzal a lehetőséggel, miszerint a vuhani szuperterjesztő eseményt megelőző néhány hétben már keringett a vírus Kínában, de nem ért el olyan esetszámot, hogy felfedezhessék.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Ng Han-kuan

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu · Tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?