márc 31, 2021
15 Views
0 0

Kína megnyitja a világ legnagyobb teleszkópját

Written by

Kína szerdán hivatalosan is megnyitja a külföldi kutatók előtt hatalmas távcsövét – írja az MTI. A fél kilométer átmérőjű FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) a valaha épített legérzékenyebb és legnagyobb egytányérú rádióteleszkóp.

A Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Nemzeti Csillagászati Obszervatórium szerint a csillagászok a világ minden tájáról egy online felületen nyújthatják be kérésüket mérések végzésére. A pályázatokat mind elbírálják, és július 20-án kihirdetik az eredményeket. A külföldi szakemberek augusztustól kezdhetik meg az adatgyűjtéseket.

Ou Dongqu / XINHUA / Xinhua via AFP

A délnyugat-kínai hegyek között fekvő teleszkóp a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium decemberi összeomlása után az egyetlen ilyen kaliberű eszközzé vált, amely külföldi csillagászokat fogad majd.

A Kujcsou tartományban lévő Pingtangban található kínai teleszkóp háromszor érzékenyebb, mint amerikai társa volt.

A távcső körül 5 kilométernyi rádiómentes zóna terül el, ahol sem mobiltelefonok, sem számítógépek használata nem engedélyezett.

A FAST építési munkálatai 2011-ben kezdődtek, rendszeres működése szeptemberben indult, januártól a teljes teleszkóp üzemel. 500 méter átmérőjű tányérja egy 30 futballpályányi területet fed le, építése 1,1 milliárd jüanba (49 milliárd forintba) került.

24.hu/tudomany/2021/03/31/kinai-radioteleszkop-tavcso-fast/

Komment írása

Article Tags:
· · · · ·
Article Categories:
24.hu · Tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?