máj 29, 2021
7 Views
0 0

Kína elindította első teherűrhajóját az épülő űrállomásra

Written by

Kína elindította első teherűrhajóját az épülő űrállomásra

Kína szombaton felbocsátotta első teherűrhajóját épülőfélben lévő űrállomására – jelentette a Hszinhua hírügynökség.

A Tiencsou-2 teherűrhajót a Hainan szigeti Vencsang űrközpontból a Hosszú Menetelés-7 Y3 típusú hordozórakéta vitte az űrbe. Az űrhajó a Tienho (Mennyei Harmónia) űrállomás központi kabinjához fog érkezni. A rakétát a múlt héten kellett volna felbocsátani, de az indítást műszaki okokra hivatkozva elnapolták. Az űrhajó ellátási cikkeket és üzemanyagot szállít az épülő űrállomásra.

További tíz részletben tervezik felszállítani az űrállomásra a laboratóriumnak helyet adó két másik modult, felszereléseket, valamint a három tagból álló legénységet.

Kína az elmúlt években több milliárd dollárt fektetett abba, hogy az űrkutatás területén felzárkózzon az Egyesült Államokhoz, Oroszországhoz és Európához. Két évvel ezelőtt, 2019-ben nagy sikert ért el, amikor elsőként juttatott el űrszondát a Hold túloldalára. A kínai nemzeti űrhivatal a múlt héten tett közzé két fotót és két videót, amelyeket a Tienven-1 kínai űrszonda készített a kínai marsjáró landolásáról. Ezzel teljesíti Kína az első Mars-misszióját. A saját űrállomás kiépítése mellett Kína 2030-ig asztronautákat akar küldeni a Holdra.

atv.hu/MTI

Ajánlom

www.atv.hu/kulfold/20210529-kina-elinditotta-elso-teherurhajojat-az-epulo-urallomasra

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?