márc 31, 2021
6 Views
0 0

Kína állítja, ugyanolyan adatokhoz fért hozzá a WHO csapata, mint saját szakértői

Written by

Liang Van-nien ezzel azokra a nemzetközi vádakra reagált, melyek szerint a vírus eredetét vizsgáló nemzetközi kutatócsoport nem jutott hozzá a szükséges adatokhoz. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója kedden további vizsgálatot sürgetett, és bírálta Pekinget, amiért a január 14. és február 9. között a közép-kínai Vuhanban a vírus eredetét tanulmányozó nemzetközi kutatók számára nem biztosított megfelelő hozzáférést az elsődleges adatokhoz. Az Egyesült Államok és tizenhárom szövetségese pedig közös nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát a kedden ismertetett WHO-jelentés kapcsán, teljes hozzáférést követelve Kínától az adatokhoz.

(A legfrissebb hírek itt)

Liang elmondta: a vizsgálat során a kutatóknak hatalmas mennyiségű adatot kellett elemezniük. Hangsúlyozta: “biztosak vagyunk abban, hogy a jelentés kiállja az idő próbáját”. A kínai szakértő aláhúzta: minden adatbázist és dokumentumot közösen használtak a külföldi kollégáikkal.

Mindenki láthatott mindent

– fogalmazott, hozzátette ugyanakkor, hogy egyes dokumentumokról fényképet készíteni, vagy azokat a szakértőknek magukkal vinni bizonyos esetekben illegálisnak számít Kínában.

“Az adatok olykor a páciensek magánéletéhez kapcsolódnak, és csak a hozzájárulásukkal megoszthatóak” – magyarázta. Azokkal a kifogásokkal kapcsolatban, hogy a jelentést “késleltették”, Liang elmondta: a jelentés egyszerre készült el angol és kínai nyelven, a közzététel előtt pedig gondoskodniuk kellett arról, hogy a fordításban sehol nincsen hiba.

(Ez is érdekelheti: Már 14 ország vezetősége gondolja úgy, hogy laborból szabadulhatott el a Covid–19)

Hozzátette: Kína támogatja, hogy a WHO további vizsgálatokat végezzen a koronavírus eredetének feltárására. Fong Zi-Csien, a kínai járványügyi központ vezető-helyettese mindazonáltal elmondta: a globális együttműködés kialakítása érdekében más országokban is kellene vizsgálatokat folytatni. Kína számos alkalommal vetette már fel azt az elméletet, miszerint a legelőször Vuhanban járványt okozó koronavírus Kínán kívülről is származhatott.

Ezt az elképzelést egyes kínai szakértők a külföldről importált, mélyhűtött élelmiszerek csomagolásán behurcolt vírusokkal támasztják alá, ami több alkalommal okozott kisebb járványkitöréseket Kínában az első hullám megfékezését követően. A WHO-jelentésben ezt az elméletet lehetségesnek, ám valószínűtlennek értékelték.

(MTI)

Cseréje le autóját biztonságosabbra!

Itt a rossz idő, ha finanszírozást keres autócseréhez, a Bank360 autóhitel kalkulátorával könnyen összehasonlíthatja különböző bankok ajánlatait.


EXTRA AJÁNLÓ
6 különleges húsvéti ajándék nőknek a tavaszi megújulás jegyében (x)
Lakásfelújítás: megnéztük, hogyan éri meg belevágni! (x)

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/kina-adatok-koronavirus-who/ydsh62d

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?