ápr 28, 2021
6 Views
0 0

Kihalófélben az elefántok Elefántcsontparton: 500-ra csökkent az egyedszám

Written by

Kihalófélben az elefántok Elefántcsontparton: 500-ra csökkent az egyedszám

Az elefántok, Elefántcsontpart emblematikus állatai kihalófélben vannak a nyugat-afrikai országban.

Kihalófélben az elefántok Elefántcsontparton: 500-ra csökkent az egyedszám

Forrás: Reuters

A helyi vízügyi és erdészeti minisztérium szerdai közlése szerint három évtized alatt kevesebb mint felére, 1100-ról 500 körülire csökkent az Elefántcsontparton élő elefántok száma az erdőirtások és a vadorzás együttes hatására – tudósít az MTI.

Az 1960-as években még 100 ezer ormányos élt az országban, bár akkor még 16 millió hektárnyi erdőség borította az ország területét – emlékeztetett a tárca vezetője, Martial Kouamé Mé.

A miniszter szerint a kakaótermesztés miatt fél évszázad alatt 2 millió hektárra csökkent az erdők területe Elefántcsontparton, emiatt veszélybe kerültek az elefántok utolsó menedékhelyei is. Elefántcsontpartról származik a világ kakaótermelésének 40 százaléka.

Csökkentette az ormányosok természetes élőhelyét az ember viharos gyorsaságú terjeszkedése, az urbanizáció is – mondta Martial Kouamé Mé.

Az elefántcsontparti hatóságok 2016-ban akciót indítottak az erdőirtások által különösen veszélyeztetett fajnak, a törpeelefántoknak otthon adó Peko-hegyi Nemzeti Park védelmére. Élőhelyüket itt is a kakaóültetvények terjeszkedése fenyegeti.

A vízügyi és erdészeti miniszter szerint hazájában 208 állatfajt fenyegeti a kihalás.

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/kulfold/20210428-kihalofelben-az-elefantok-elefantcsontparton-500-ra-csokkent-az-egyedszam

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?