márc 30, 2021
4 Views
0 0

Kifelé a magyarokkal az országból! – skandálták a korlátozások ellen tüntető románok

Written by

Hétfő délután újabb demonstrációk kezdődtek Románia több nagyvárosában  a járványügyi korlátozások ellen , ezeket az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) koordinálta. 

A nacionalista és vírustagadó szólamokkal frissen parlamenti képviselethez jutott párt szerint Románia visszaköveteli szabadságát, mert

a kormány fenyegetésekkel, pánikkeltő statisztikákkal és bírságokkal terrorizálja, és szobafogságra ítélte a lakosságot.

Az AUR emiatt országos tüntetéssorozatot hirdetett, először vasárnap szólítva az utcákra híveit. 

A hétfő délutáni tüntetések már feszültebb légkörben zajlottak, Bukarestben és Nagyszebenben is dulakodás alakult ki igazoltatást megtagadó tüntetők és a csendőrök között.

Bukarestben a nemzeti színű zászlókat és AUR-jelvényeket magasba emelő, többnyire védőmaszk nélküli tüntetők órákon keresztül meneteltek a városban, időnként petárdák robbanása is hallatszott. Késő este is mintegy ezerötszázan követelték a korlátozások feloldását, de a csendőrség a kijárási tilalom ellenére nem próbálta eltávolítani az utcáról a tüntetőket.

A helyi média tudósítása szerint több településen is hasonló tüntetés zajlott, amelyeken az AUR megmozdulásain korábban is rendszeresen jelen lévő futballszurkolók voltak a hangadók. Sok helyütt a járványügyi operatív törzs döntéseit kommunikáló, palesztin származású Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár lemondását követelték,  Pitești ben azonban az Argesulonline portál szerint az idegengyűlölő indulatok a magyarok ellen fordultak és a tüntetők a romániai lelátókon rendre felcsendülő „Kifele a magyarokkal az országból” rigmust skandálták. 

index.hu/kulfold/2021/03/30/aur-romania-nacionalista-virustagado-tuntetes-magyarellenes-rigmusok/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?