márc 4, 2021
12 Views
0 0

Kiderült, mi okozta az izraeli olajszennyezést

Written by

Kiderült, hogy mi állt az izraeli partoknál a két héttel ezelőtt észlelt olajszennyezés hátterében – írja az MTI. Az izraeli környezetvédelmi minisztérium vizsgálata alapján az okozó az Emerald nevű, líbiai tulajdonú, panamai zászló alatt nyersolaj-rakományával Iránból Szíriába tartó tankhajó. A kiömlő olaj ökológiai katasztrófához vezetett Izrael földközi-tengeri partvidékén.

Kapcsolódó

Majonézzel gyógyítanak teknősöket

Az izraeli olajszennyezés után 27 tengeri teknős szervezetéből próbálják majonéz segytségével eltávolítani a mérgező anyagot.

A minisztérium jelentése szerint február elején történhetett a szivárgás, amikor a hajó automatikus követőit kikapcsolva a szíriai partokhoz tartott, ahol később ismét üzembe helyezte a nyomkövetőket.

A nyersolajat csempészáruként, megfelelő engedélyek nélkül szállító tankhajóról február 3-a és 14-e között kisebb hajókra helyezték át rakományát, nem világos, hogy szándékosan vagy baleset következtében került a tengerbe az olaj.

Gila Galmiel természetvédelmi miniszter Iránt okolta a történtekért, noha biztonsági szervezetek szerint az ország nem tűnik közvetlenül érintettnek. Az Izrael és Irán közötti feszültség két napja fokozódott, amikor Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Iránt vádolta meg a Helios Ray nevű, izraeli tulajdonban lévő teherhajót ért támadással, amit Teherán visszautasított.

Természetvédelmi szakértők szerint évtizedek óta nem érte a februári olajszennyeződéshez hasonló mértékű környezeti katasztrófa Izrael földközi-tengeri partvidékét.

24.hu/tudomany/2021/03/04/izraeli-olajszennyezes-foldkozi-tenger-2021/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?