ápr 7, 2021
3 Views
0 0

Kiderült, mi lehet a piliscsabai Makovecz-épületek sorsa

Written by

Amikor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem 2020 végén beköltözött Budapestre, a Magyar Rádió ingyen megkapott egykori józsefvárosi épülettömbjébe, Piliscsabán ott maradtak az építészetileg érdekes, de nehezen megközelíthető és üzemeltethető Makovecz-épületek. Ezek kapnak most új feladatot – írja a hvg.hu.

Hónapokig nem lehetett tudni, mi lesz az épületek sorsa, de e héten már tárgyal az országgyűlés a létrejövő Makovecz Campus Alapítványról.

Az építész nevét viselő, ingyen az új közérdekű vagyonkezelő alapítvány tulajdonába kerülő nemzeti tudásparkban a kormány javaslata szerint

  • a magyar humán- és élettudományok fejlesztése,
  • a Collegium Professorum Hungarorum és
  • a Piliscsabai Collegium létrehozása,
  • tehetséggondozási program működtetése,
  • a pedagógus, egészségügyi és szociális kötelező ágazati továbbképzés

lesz a feladat, ezzel az egykori katolikus egyetemi campus épületeinek megóvása, a nemzeti identitástudat és összetartozás erősítése.

Az alapító Gulyás Gergely miniszter, a Miniszterelnökség vezetője lesz. Ő nevezi ki a kuratórium elnökét és tagjait, akiket a továbbiakban senki nem mozdíthat el, mert az alapító okiratban a javaslat szerint – az egyetemi és más hasonló intézményekhez hasonlóan – „gondoskodni kell arról, hogy az alapítói jogok teljes körének gyakorlására az Alapítvány kuratóriuma kerüljön kijelölésre”.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Infostart.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?