máj 6, 2021
13 Views
0 0

Kiderült, mennyire hatékony a Pfizer vakcinája a mutációkkal szemben

Written by

Az eredmények azt mutatják, hogy a kétdózisú oltás, amelyet az elsők között engedélyeztek sürgősségi használatra – és az egyik leggyakrabban használt az Egyesült Államokban és más országokban – „védelmet nyújthat a koronavírus-járvány új hullámait okozó, fertőzőbb változatok ellen is az egész világon”.

(A legfrissebb hírek itt)

Az egyik tanulmányt a New England Journal of Medicine című amerikai egészségügyi hetilapban publikálták, és az több mint 200 ezer katari ember adatain alapul. Valamennyiüket a Pfizer-BioNTech vakcinájával oltották be. A vizsgálatok kimutatták, hogy a kutatásban résztvevők 89,5 százalékos hatékonysággal bizonyultak ellenállónak az először az Egyesült Királyságban azonosított vírusvariánssal szemben. A szakmai körökben B.1.351 változatnak is nevezett, először Dél-Afrikában azonosított változat ellen pedig 75 százalékos hatékonysági arányt rögzítettek.

(Kapcsolódó: A Pfizer tervei között szerepel a 2-11 éves gyermekek beoltása is)

A második tanulmány a The Lancet című, holland tulajdonban lévő, de New Yorkban, Londonban és Pekingben is szerkesztőséggel rendelkező orvosi hetilapban jelent meg, és január 24. és április 3. között vizsgált, több mint 230 000 koronavírussal fertőzött izraeli lakos adatain alapul. Az izraeli egészségügyi minisztérium és a Pfizer kutatói megállapították, hogy az oltás körülbelül 95 százalékos hatékonysággal megelőzte a további megbetegedéseket a fertőzőbb változatokkal szemben a 16 évesnél idősebb emberek körében. A 85 éves vagy idősebb embereknél a PfizerBioNTech vakcinája 94 százalékos hatékonyságot mutatott a mutációkkal szemben.

A Pfizer-BioNTech kutatói folyamatosan vizsgálják, szükség van-e emlékeztető oltás beadására a koronavírus-fertőzés esetében. A szakemberek úgy gondolják, az esetleges harmadik oltás a már beoltott embereknél nagyobb immunreakciót válthat ki a fertőzőbb variánsokkal szemben.

(MTI)

KÖLCSÖN EGY NAPON BELÜL? LEHETSÉGES!

A Bank360.hu Gyorskölcsön Kalkulátorával pillanatok alatt hasonlíthatja össze különböző bankok ajánlatait.

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/pfizer-vakcina-mutansok-hatasossag/g8rt2e9

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?