márc 31, 2021
2 Views
0 0

Kiderült, hány szervátültetett vár még oltásra Magyarországon – Eddig 26 transzplantált életét követelte a Covid

Written by

Bár ez év januárjában ígéretesen megindult a szervátültetettek oltása, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének (MSZSZ) információi szerint akadozik a folyamat: a körülbelül 4600 oltásra regisztrált transzplantált 45 százaléka még mindig nem kapta meg a Covid elleni vakcinát. Annak ellenére sem, hogy valamennyien az extrém veszélyeztetettek körébe tartoznak, és jelenleg már a kisebb kockázatú csoportok is sorra kerültek – áll a szervezet közleményében. A helyzet gyors megoldása érdekében az országos tiszti főorvos segítségét kérik.

(A legfrissebb hírek itt)

– A szervátültetetteket világszerte az extrém veszélyeztetettek csoportjába sorolják, így beoltásuk nem korcsoportonként történik – emlékeztetett dr. Grózli Csaba, az MSZSZ stratégiai és orvos igazgatója. Mint mondta, egy nemzetközi tanulmány szerint a járvány áldozatai között az első két helyen a dializált és a veseátültetett betegek állnak. Az adatokat 17 millió felnőtt egészségügyi adatainak elemzésével, köztük 11 ezer koronavírus okozta haláleset feldolgozása alapján állapították meg.

– Mindezek egybevágnak a járvány nyilvánosan elérhető magyarországi halálozási adataival – ismertette dr. Grózli Csaba. A hazai szervátültetettek száma 5100, közülük 26-an vesztették életüket.

Az extrém veszélyeztetettség miatt különösen indokolt a dializált és a transzplantált betegek oltásának mihamarabbi befejezése. Egyszerűsíthetné a rendszert, ha a szervátültetettek és szervre várók soron kívül jelentkezhetnének az oltópontokon, illetve háziorvosuknál – tanácsolta az igazgató.

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége március 15. és 20. között végzett online kérdőíves felmérése szerint a szervátültetett 90 százaléka regisztrált a védőoltásra, de 45 százalékuk még mindig nem kapta meg a vakcinát, miközben már a kisebb kockázatú csoportok is sorra kerültek. Különösen aggasztó a 60-69 év közötti korosztály helyzete.

A Magyar Transzplantációs Társaság március 9-i ajánlása szerint a szervátültetettek Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Sinofarm vakcinákkal olthatók. Ugyanakkor mivel gyengített immunrendszerük miatt kisebb a válaszreakció, a termelt ellenanyag mennyisége, ezért számukra a legnagyobb immunválaszt adó oltóanyag, a Pfizer vagy a Moderna lenne az ideális. A felmérés szerint a szervátültetettek 30 százaléka kapott Pfizert és 5 százaléka Modernát, a többiek AstraZenecát (63 százalék) és Sinopharmot (2 százalék). Az oltások kétharmadát a háziorvosok adták be.

Cseréje le autóját biztonságosabbra!

Itt a rossz idő, ha finanszírozást keres autócseréhez, a Bank360 autóhitel kalkulátorával könnyen összehasonlíthatja különböző bankok ajánlatait.


EXTRA AJÁNLÓ
6 különleges húsvéti ajándék nőknek a tavaszi megújulás jegyében (x)
Lakásfelújítás: megnéztük, hogyan éri meg belevágni! (x)

www.blikk.hu/aktualis/belfold/szervatultetes-koronavirus-vakcina-beoltas-veszelyeztetett-csoport/j224pfm

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?