máj 26, 2021
2 Views
0 0

Kiderült: a legtöbbször ezért szöknek meg a gyerekek otthonról

Written by

Több vagy kevesebb gyerek tűnt el a járvány alatt, mint az elmúlt években?

– 2020 novemberében hozta nyilvánosságra az az évi, addigi bejelentett eltűnéseket a rendőrség, amely nem volt kimagaslóan magas az előző évekhez képest, 15 300 felett volt. Ám a rendőrség statisztikájában csak az a gyerek jelenik meg, akinek az eltűnését bejelentik.

(A legfrissebb hírek itt)

Melyik korosztály nagyon veszélyeztetett?

– Jellemzően a 14–18 éves korosztály a leginkább érintett. A gyerekek eltűnésének hátterében általában családi konfliktusok állnak, akár szülők közötti, vagy a szülő és gyermek közötti feszültségek. Azonban az is sok esetben előfordul, hogy a gyermekotthonban vagy nevelőszülőnél gondozott kiskorúak engedély nélkül távoznak – és az ő eltűnésüket jelentik. Ők főleg a szüleikhez, a rokonaikhoz, illetve a barátaikhoz szöknek vissza.

Változtak a kiváltó okok?

– A vírushelyzet nem segített azoknak a gyerekeknek, akiknek a családjában már korábban is rendszeres konfliktus vagy bántalmazás állt fenn. Arról nincsen jelenleg elérhető statisztika, hogy mennyiben növelte meg a feszült családi helyzet a szökések számát. A gyermekotthonokban vagy nevelőszülőknél élő gyerekeket tavaly több esetben érintette súlyosan a kijárási korlátozás és az intézménylátogatási tilalom, ami nagyon nehéz helyzetet teremtett számukra. A szökések hátterében a hozzátartozók hiánya is állhatott.

Mit tehet a család, a környezet a megelőzés érdekében?

– Biztosítsuk arról a gyereket, hogy bármekkora is legyen az a nehézség, amivel ő vagy a család szembesül, megoldást találnak rá együtt, hiszen egy gyereknek az érzelmi biztonság nagyon fontos.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/aktualis/belfold/szokes-eltunt-gyerekek-alapitvany-koronavirus/mv2l46h

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?